Члени Zero Waste Alliance Ukraine (ZWAU) з Херсона та Маріуполя розпочали роботу над проєктом «Відновлення і модернізація закладів гостинності на принципах ZeroWaste&ClimateFriendly для зеленого розвитку громад України», що є продовженням та масштабуванням проєкту «Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення».
Впродовж квітня-вересня 2023 дві організації-члени ZWAU: ГО Екологічні новини (м. Херсон) та ІГ Mariupol Zero Waste (м. Маріуполь), а також ГО Društvo Ekologi brez meja (Словенія) реалізовуватимуть проєкт щодо впровадження принципів “нуль відходів” і кліматично дружніх рішень у закладах гостинності (HORECA) України.
Проєкт координують:
- Ольга Машкова, кандидат географічних наук, доцент, голова ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), представниця Zero Waste Alliance Ukraine, представниця Društvo Ekologi brez meja (Словенія), моб. +38(095)277-03-60 (месенджер telegram, viber, whatsup, Пн-Пт 09:00-18:00), e-mail: mashkovaolga28@gmail.com;
- Наталія Гаєцька, голова ІГ Mariupol Zero Waste (м. Маріуполь), представниця Zero Waste Alliance Ukraine, моб. +38(067)889-09-94, +38(093)803-82-07, e-mail: zhelnat@gmail.com.
- Наталія Пасенко, IT-фахівчиня, членкиня правління ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), представниця Zero Waste Alliance Ukraine,моб. +38(063)293-32-10, e-mail: n.pasenko@gmail.com;
Робота над проєктом передбачає два блоки:
Перший блок. Підвищення обізнаності та зміцнення взаємодії між владою, бізнесом та громадянським суспільством для прискорення впровадження кліматичної політики на місцевому та регіональному рівнях:
- Робота з представниками місцевих муніципалітетів України через відділи туризму, зокрема проведення онлайн-зустрічей з представниками департаментів туризму для налагодження співпраці та сприянню залученню суб’єктів гостинності на місцевому рівні до впровадження практик пом’якшення зміни клімату та нульових відходів.
- Розробка спільно з відділами туризму основних рекомендацій для сектору HoReCa на шляху до зменшення вуглецевого сліду.
- Створення та просування відеороликів про попередній та поточний проєкти.
Переглянути усі відео можна на платформі YouTube:
Напрацювання готельного комплексу “Фортеця”
Напрацювання кав’ярні Nash Coffee buffet
Напрацювання кав’ярні “Дзендзик”
Напрацювання готелю CUBBY HOTEL
Напрацювання готельно-ресторанного комплексу Premium Club Spa
- Презентація проєкту на першому вебінарі «Екологічні ініціативи в закладах HoReCa для повоєнної модернізації України: виклики та можливості»
- Презентація результатів проєкту на завершальному онлайн-круглому столі «Зелена відбудова України: роль HoReCa».
Переглянути запис круглого столу можна у YouTube:
https://www.youtube.com/watch?feature=shared&v=1FdDXVNL–I
- Залучення зацікавлених сторін та поширення інформації про вплив проєкту.
Другий блок. Підтримка переходу підприємств гостинності до більш кліматично нейтральних практик
- Проведення індивідуальних консультацій для фіналістів попереднього проєкту.
- Вивчення та адаптація словенського досвіду організації та сертифікації Zero Waste заходів.
- Допомога обраному закладу спланувати та реалізувати свій захід відповідно до принципів Zero Waste.
- 5 онлайн тренінгів для закладів гостинності (у формі вебінарів) з усіх регіонів України (крім Донецької, Луганської, АР Крим).
- Практичне впровадження принципів Zero Waste & Climate Friendly в 7-10 закладах гостинності в 3-5 регіонах України (морфологічні аналізи відходів, розробка рекомендацій для закладів гостинності щодо підвищення ефективності менеджменту відходів, проведення індивідуальних консультацій).
- Створення та публікація онлайн-посібника «Зелені Ідеї Zero Waste & Climate Friendly в HORECA: Українські Бізнеси» (практичні кейси для закладів гостинності).
- Виготовлення та розміщення стікерів з QR-кодами з посиланнями на Zero Waste & Climate Friendly рішеннями у закладах гостинності;
Проєкт реалізується за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Europe Climate Foundation.
За ходом проєкту та його результатами можна слідкувати на сторінці Zero Waste у HORECA.