Посібник «Міф про безпечне сміттєспалювання»

 

Поштовхом створення цього посібника стала дискусія навколо Плану повоєнного відновлення України. Згідно з документом, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів запропонувало побудувати декілька заводів для утилізації відходів. У тому числі тих, що утворилися внаслідок воєнних руйнувань і не підлягають переробленню.

У питаннях поводження з відходами наш уряд багато в чому посилається на європейський досвід. Водночас країни ЄС вже відмовляються від сміттєспалювання. Основні причини — невиправна шкода здоров’ю населення та неабиякий економічний тягар для громад. Будівництво та утримання таких заводів потребує чимало коштів і… відходів! Наприклад, Швеція імпортує величезні обсяги відходів із-за кордону, щоб підтримувати потужності своїх сміттєспалювальних підприємств. І такі приклади в Європі не поодинокі.

Анастасія Мартиненко, членкиня правління спілки Zero Waste Alliance Ukraine, експертка у сфері управління відходами:

«Про сміттєспалювання існує чимало міфів. Говорять і про нібито “безпечні” технології, які повністю утилізують відходи, і про “дешеву відновлювальну” енергію, і про економічну вигоду для громад. Насправді жодне спалювання не вирішує проблему відходів раз і назавжди. В результаті маємо токсичні залишки та викиди. Це все забруднює довкілля та шкодить нашому здоров’ю. Ба більше, фінансово затратно для міст. Тим, хто приймає рішення про будівництво сміттєспалювальних заводів, треба критично ставитись до такого рішення».

Zero Waste Alliance Ukraine пропонують екологічні рішення замість сміттєспалювання

У межах проєкту експертка у сфері управління відходами Анастасія Мартиненко підготувала посібник для всіх охочих розібратися в темі. В основі збірки — десятки сучасних наукових досліджень про шкоду сміттєспалювання для довкілля та здоров’я людей. Авторка проаналізувала досвід різних країн у впровадженні технологій спалювання та виокремила альтернативні, безпечні рішення. Результати свого дослідження експертка презентує на вебінарі.

Анастасія Мартиненко:

«На нашу думку, бізнеси, влада і громадськість мають ознайомитися з усіма ризиками та альтернативами й обрати для своєї громади найбільш безпечний шлях. Сподіваємось, доступ до сучасних практик, описаних у нашому посібнику, допоможе не допустити реалізації неекологічних рішень».

Ознайомитись зі змістом посібника можна тут:

ВИКОНАВЧЕ РЕЗЮМЕ

Ознайомитись з посібником та зберегти його можна за посиланням:

ПОСІБНИК «МІФ ПРО безпечне СМІТТЄСПАЛЮВАННЯ»

*Ця публікація була створена в межах проєкту «Голос громади і вплив на реформи», що впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ наповнення є виключно відповідальністю ГС “Zero Waste Alliance Ukraine” та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського комітету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *