Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення

Члени Zero Waste Alliance Ukraine (ZWAU) з Херсона і Маріуполя розпочали роботу над проєктом «Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення».

Протягом липня-грудня 2022 дві організації-члени ZWAU: ГО «Екологічні новини» (м. Херсон) та ІГ Mariupol Zero Waste (м. Маріуполь), а також ГО Društvo Ekologi brez meja (Словенія) реалізовуватимуть проєкт щодо впровадження принципів “нуль відходів” у HORECA України.

Проєкт координують Ольга Машкова, кандидат географічних наук, доцент, голова ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), представниця Zero Waste Alliance Ukraine, представниця Društvo Ekologi brez meja (Словенія) і Наталія Гаєцька, голова ІГ Mariupol Zero Waste (м. Маріуполь), представниця Zero Waste Alliance Ukraine.

Підтримку надають Zero Waste Alliance Ukraine, Zero Waste Lviv та Europe Climate Foundation.

Робота над проєктом передбачає три блоки: аналітичний, практичний та узагальнюючий.

Аналітичний блок:

  • Аналіз ролі скорочення відходів у готельно-ресторанному бізнесі в реалізації кліматичної угоди до 2050 року на прикладі України. Списки літератури, що використовувалася, можна подивитися тут і тут.
  • Узагальнення довоєнного етапу реалізації кліматичної угоди у сфері поводження з відходами готельно-ресторанного бізнесу в Україні (2016-2021). Стаття українською за посиланням: https://bit.ly/3fgFhIG
  • Систематизація міжнародної екологічної сертифікації готельно-ресторанного бізнесу як однієї з моделей побудови низьковуглецевої економіки. Вивчення досвіду Словенії щодо впровадження добровільної міжнародної екологічної сертифікації у сфері гостинності. З данної теми організаторки проведуть вебінар для науковців, представників бізнесу, органів державної влади, громадськості та всіх бажаючих. Запис можна подивитися тут.

Практичний блок:

  • Розширення спільноти зацікавлених у дослідженні зміни клімату та безвідходності, готових сприяти розвитку низьковуглецевого суспільства через залучення українських та іноземних експертів, української влади, українського бізнесу, українських громадських діячів.
  • Співпраця із закладами готельного та ресторанного бізнесу Львівської області щодо участі в програмі переходу на низьковуглецевий режим діяльності.
  • Проведення першого етапу сертифікації «Zero Waste Business», проведення воркшопів із співробітниками трьох найбільш мотивованих компаній. Розробка кліматичних стратегій для цих компаній (довгострокових, середньострокових та короткострокових) з акцентом на управління ресурсами, економічні аспекти та автономну реалізацію стратегій.

Узагальнюючий блок:

За ходом проєкту та його результатами можна слідкувати на сторінці Zero Waste у HORECA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *