Міський город у Луцьку: як відкрився та працює острівець пермакультури

Перший луцький міський город «Сади зростання» відкрився у суботу, 23 липня. На території Луцького національного технічного університету облаштували грядки і встановили компостер. Тут кожен охочий може щось висадити, доглядати за городиною і зібрати урожай.

Відкриття міського городу

«Сади зростання» відкрита локація у місті для вирощування овочів та зелені. На спеціально облаштованих грядках і клумбах всі охочі можуть висаджувати що завгодно на власний розсуд.

міський город у Луцьку

Ініціатори та організатори відкриття міського городу у Луцьку члени Zero Waste Alliance Ukraine, громадська організація Zero Waste Lutsk («Нуль відходів Луцьк»).

Це новий проект для міста, новий і для нас, тому він живий і буде розвиватись так, як буде актуально для громади. Віримо, що тема компостування може допомогти людям у питаннях поводження з відходами, а також збирати локальний, екологічний врожай.

Катерина Демидюк, голова ГО «Нуль відходів Луцьк»

Допомогли реалізувати проєкт департамент молоді та спорту Луцька, представники різних громадських організацій і технічного університету. Ґрунт для грядок і черв’яків для компостера привіз місцевий підприємець «Пастернак Біо».

екоініціативи у Луцьку

На відкриття городу прийшли десятки людей. Вони змогли висадити для себе розсаду помідорів, огірків, суниці. Також посіяли салат, кабачки, пряні трави, базилік, м’яту та багато іншого.

Під час заходу учасники також дізналися більше про те, як правильно компостувати.

Як це влаштовано

Наразі міський город має 20 високих грядок у дерев’яних боксах (15 було у день відкриття, і ще 5 підвезли) і 2-камерний компостер. Частину грядок уже засадили розсадою, частину лишили для засівання. Компост з органіки використовуватиметься для кращого врожаю у «Садах зростання».

пермакультура і компостування

Грядки міського городу складаються з таких шарів:

  • внизу картон, щоб не треба було прополювати;
  • подрібнені гілки дерев для утворення конденсату, щоб не довелось часто поливати;
  • суха трава (природне добриво);
  • ґрунтосуміш.

Міський город влаштований за принципами пермакультури. Це така система ведення сільського господарства, яка гармонує з природними процесами та не шкодить довкіллю.

Катерина Демидюк, голова ГО «Нуль відходів Луцьк»

Якщо лучани активно доглядатимуть за городиною та потребуватимуть інших подібних локацій, активісти пропонуватимуть зробити більше таких городів.

Відео: Сюжет про міський город на Суспільному

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *