Енергозбереження, економія ресурсів та екопросвіта. Міжнародний досвід.

Серед інших європейських практик, екорезидентів цікавило, як відбувається енерго- та водозбереження, економія ресурсів, як на це впливає цінова політика. Тож в цій публікації ми розкриємо вам найцікавіші кейси інших країн.

Італія, Форте деі Мармі.

У Форте деі Мармі впроваджено такі ініціативи щодо економії води:

  • Чимало приватних будинків встановлюють системи збору та використання дощової води для зрошення, прибирання та промисловості, завдяки чому місто суттєво економить прісну воду.
  • Місто використовує сучасні технології зрошення, такі як крапельне і мікрозрошення.
  • Також встановлено обмеження споживання води – на полив газонів та садів, особливо в посушливі періоди, що допомагає зберегти міський водний ресурс.

Люксембург, Люксембург.

В Люксембурзі Муніципалітет досить наполегливо заохочує людей економити воду. На кожну комуну виділяється плановий розхід кубометрів води, який намагаються не перевищувати. В цьому випадку, про безлімітний полив саду влітку можна забути.

Також існує національна грантова програма, що тримає у фокусі енергоефективну реновацію та стале будівництво житла, системи опалення з використанням відновлюваних джерел енергії, інвестиції в сонячні панелі (компенсація до 50% їх вартості), в “м’яку мобільність”, що передбачає також повні або часткові компенсації при купівлі певних екологічних транспортних засобів.

Зламалася побутова техніка? Не біда, ремонтуй, а 75% будуть компенсовані. Не ремонтується? Обирай енергоефективні рішення, і отримай часткову компенсацію.

Німеччина, Берлін.

В Німеччині на утримання машини витрачається близько 1500 євро на рік, ому багато хто обирає громадський транспорт. Також дуже популярна оренда авто, скутерів, велосипедів, електросамокатів. Багато хто має свої велосипеди.

Німці звикли вимикати світло та непотрібні прилади, коли виходять з кімнати/квартири, дістають з розетки зарядні пристрої, коли ґаджет зарядився. А при купівлі побутової техніки, обов’язково звертають увагу на її клас енергоефективності.

Економлять і воду, яку можна пити з крана та питних фонтанчиків.

У Німеччині заведено давати друге життя старим речам. В Берліні багато секонд-хендів, блошиних ринків та просто знахідок на вулиці.
Місцеві часто використовують безліч додатків, які значно допомагають економити гроші та ресурси.⠀

Сакартвело, Тбілісі.

В Сакартвело на ресурсі Georgian Water and Power надані поради щодо економії води. У Тбілісі можна пити воду з-під крана, це цілком безпечно та дозволяє не використовувати бутельовану воду та пластикові пляшки.

Щодо національного напою — картвельського вина — то тут є можливість зекономити ресурси, і свої в тому числі здаючи цілі пляшки з-під вина. Приймають стандартні винні пляшки, пивні та пляшки з-під шампанського. Тут їх повертають на фабрики, дезінфікують та знову наповнюють вином!

Також воду можна набирати у свою ємність в питних фонтанчиках, а також в у будь-якому кафе/ресторані вам не відмовлять у проханні налити води у свою пляшку.

Словаччина, Габчіково.

В Словаччині, в Гуманітарному Центрі для ВПО засобів з економії електрики та води, на жаль, немає, але в цілому в країні є такі можливості.

Одна з відповідальних енергокомпаній Словаччини – Stredoslovenská energetika, яка стабільно постачає електроенергію та газ вже 100 років. Сайт компанії декларує такі принципи сталого розвитку:

  • захист довкілля;
  • профілактичні засоби для мінімізації впливу на довкілля;
  • соціально-культурна підтримка регіонів, де працює компанія.

Також вони консультують клієнтів з питань реконструкції систем опалення та економії витрат на електроенергію, розповідають про альтернативні джерела отримання енергії, встановлюють сонячні панелі та батареї.

Держава підтримує впровадження альтернативних джерел енергії, так, Словацьке агентство інновацій та енергетики (SIEA) дає можливість словацьким домогосподарствам у рамках проєкту Green Households II отримати фінансовий внесок на фотоелектричний пристрій. Всебічно підтримується індивідуальний електротранспорт: за законом, при будівництві/ремонті мають бути заплановані зарядні установки для електромобілів.

Екопросвітництво

А що з Екопросвітою в Європі? Маємо досвід Екорезидентів 3 країн.

Люксембург, Люксембург.

Екологічна освіта в Люксембурзі починається з того, що на міському сайті Reduce your waste | Ville de Luxembourg (vdl.lu) надаються рекомендації стосовно мінімізації відходів.

Залишитись не проінформованим стосовно системи сортування і того, як вона працює, майже неможливо завдяки наявності чітко і зрозуміло поданої інформації на міських сайтах, та флаєра-шпаргалки від Valorlux, який знайдеться у кожному будинку. Будь-який вид міського транспорту по всьому великому герцогству повністю безкоштовний! Тож мешканцям дешевше користуватися міським транспортом, аніж власним авто, що також зменшує викиди.

Занепокоєння, наприклад, загальним забрудненням світового океану та змінами клімату виражається у яскравих артоб’єктах.

Італія, Форте деі Мармі.

У Італії екопросвіта грає значну роль у сфері освіти на всіх рівнях, з дитячого садка та до університету включена до навчальних програм.
У рамках практичних занять діти можуть брати участь у стажуваннях у природних парках та наукових центрах, або екологічних проєктах, наприклад, зі збирання та утилізації відходів.

У старших класах середньої школи екологія також включається до навчальних програм, тут учні вивчають природу, екосистеми та зміни клімату, а також вивчають питання, пов’язані з генетичними модифікаціями та ресурсами на планеті.Студенти вишів можуть вивчати дисципліни, такі як екологія, сталий розвиток, захист довкілля, кліматологія та енергетика.

В Італії існує безліч ГО, які працюють у сфері охорони довкілля для широкої аудиторії, включаючи дітей та дорослих. Роль громадських організацій у цій сфері в Італії все ще є важливою та актуальною. Однією з таких організацій є Zero Waste Italy, яка разом з муніципалітетом Капаннорі та партнерами ще у 2010 році відкрила Перший європейський дослідницький центр Zero Waste. До речі, наша резидентка в Італії якраз брала участь в навчанні на базі цього центру!

Сакартвело, Тбілісі.

В Тбілісі Активісти Parki ar minda проводять публічні лекції, клін-ап, свопи та еконетворкінги.
Пропонують лекції та семінари з екологічних тем:

  • Як стати більш усвідомленим споживачем.
  • Як створити менше сміття вдома: на кухні, у ванній.
  • Як створювати менше відходів на ходу та під час подорожей.
  • Як виготовляти менше харчових відходів.

А їх соцмережі вже перетворилися на повноцінні медіа на екологічну тематику.
Завод з виробництва синтетичних волокон Polyvim проводить інформаційну кампанію “Зелена революція” для шкіл у Тбілісі та Руставі, щоб спонукати учнів сортувати пластикові відходи. Наша Екорезидентка мала можливість відвідати такі екскурсії та побачити, як все працює зсередини.

Слідкувати за ходом проєкту та наступними публікаціями ви можете на сторінці Міжнародний досвід – Екорезиденти. Детальніше про сам проєкт.

Також більше інформації про проєкт “Екорезиденти” ви знайдете на сторінках ініціаторів проєкту ГО Mariupol Zero Waste в інстаграм та фейсбук.

*Цей матеріал створено в межах проєкту “Екорезиденти: Пригоди маріупольців за кордоном” за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Break Free From Plastic.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *