Zero Waste практики та їх популярність в Європі

А що по безвідходних практиках у Європі? Наші Екорезиденти дослідили і цю тему! В цій публікації, вони розкажуть, які з принципів “нуль відходів” спостерігають на місцях свого перебування.

Італія, Форте деі Мармі.

В італійському місті Форте деі Мармі запроваджено наступні практики:

  • Встановлення сонячних батарей на дахах будівель та за містом.
  • Обмеження використання пластикових пакетів в торгівлі.
  • Система велопрокату від бізнесу, зручні та безпечні веломаршрути.
  • Заохочення купувати локальні продукти через ярмарки.
  • Організація буккросингу для мешканців та гостей міста через вуличні шафи-бібліотеки.

Сакартвело, Батумі.

В Сакартвело екоініціативи працюють не тільки в столиці. В Батумі є можливості безоплатного обміну та спільного використання речей через сервіс Sharing is caring. Також, крім муніципальних (за якими збираються лише пет пляшки та алюмінієві банки), є громадські та бізнес ініціативи з переробки та реюзу відходів. Так екоактивістський проєкт Recycleaf переробляє тверді пластики у нові предмети за технологією Precious Plastic. Інші активісти організували збір батарейок для відправки на переробний завод Madenat. А ось для скла система збору відсутня.

Німеччина, Берлін.

Берлін — скарб ідей в темі Zero Waste практик! Серед успішно реалізованих:

  • Вуличні контейнери для збору чистого непотрібного одягу та взуття.
  • Вуличні знахідки дуже популярна практика: на вулицю виносять непотрібні, але в гарному стані або навіть нові меблі, одяг, побутову техніку, іграшки, посуд, книги та інше.
  • Онлайн платформи для продажу, обміну та дарування речей.
  • Крамниці секонд-хенд, блошині ринки та навіть фестивалі з музикою, вином та секонд-хенд прилавками.
  • Турбота від Служби муніципального прибирання Berliner Stadtreinigung (BSR).
  • Універмаг вживаних товарів “NochMall”, де можна придбати абсолютно все. Там же можна проводити своїх екологічно чистих продуктів. А ще організуються майстерні з переробки, лекції та заходи з піонерами повторного використання та екології.
  • В Німеччині також існує така фішка, як Repair Cafe, де можна безкоштовно відремонтувати велосипеди, електронний або електропристрій, швацьку машинку, тощо.

А ще в цій країні дуже розвинута благодійна передача речей та коштів.

Словаччина, Габчіково.

У Словаччині одну з можливостей реюзу речей надає KOLO ‒ Братиславський Центр повторного використання, основна мета якого – мінімізація утворення відходів і підтримка циркулярної економіки в Братиславі. Це місце, куди можна здати непотрібні, але функціональні речі в хорошому стані, які можуть стати в пригоді іншим. До них за речами можуть звернутись і благодійні організації.
В селищі Габчікове один з прикладів реюзу — збір кришечок в контейнер-сердечко: такі ви точно зустрічали й в Україні,
А в столиці відома мережа Humana встановила контейнери для благодійного збору вживаних речей.

Україна, Львів.

У Львові — в місті, яке прийняло багато переселенців — крім секонд-хенд та стокових крамниць, б/в речі можна знайти й в пунктах видачі гуманітарної допомоги. Але краще за все це організовано в ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Емаус-Оселя», від якої функціонують: контейнери для збору речей, взуття, книжок; благодійна крамниця, де реалізують всілякі вживані побутові речі, передані на добровільній основі людьми; майстерня з ремонту меблів, що приймає б/в меблі.
В місті працює безвідходна крамничка “Гола гречка”, де можна придбати товари у свою тару або в реюз банки, придбати вживані речі за благодійний донат. А ще певні речі завжди потрібні в притулку “Домівка врятованих тварин”.

 

Слідкувати за ходом проєкту та наступними публікаціями ви можете на сторінці Міжнародний досвід – Екорезиденти. Детальніше про сам проєкт.

Також більше інформації про проєкт “Екорезиденти” ви знайдете на сторінках ініціаторів проєкту ГО Mariupol Zero Waste в інстаграм та фейсбук.

*Цей матеріал створено в межах проєкту “Екорезиденти: Пригоди маріупольців за кордоном” за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Break Free From Plastic.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *