Екорезиденти. Пригоди Маріупольців в Європі

Раді представити вам новий проєкт від наших членів з Mariupol Zero Waste. З початком повномасштабного наступу Росії на територію України члени організації були змушені покинути рідне місто через окупацію. Хтось переїхав у інше місто нашої країни, а хтось виїхав за кордон. Проте зараз вони консолідують свої зусилля задля вивчення і здобуття досвіду інших держав для майбутньої екологічної відбудови українського Маріуполя. Саме тому вони започаткували проєкт “Екорезиденти. Пригоди маріупольців в Європі”.

Чому резиденти?

Всі члени цієї організації сьогодні переселенці. Вони виїхали, евакуювались з нашого рідного міста, зазнали багато втрат, потрясінь та розчарувань, і ось нарешті отримали прихисток в різних містах України та країнах Європи. Але на нових місцях ці люди не розгубилися та стали носіями нашої місії, агентами екоруху, спостерігачами за тим, як все влаштовано в іноземних або в інших громадах нашої країни та резидентами “нуль відходів”!
На нових місцях побачили багато нового, цікавого та корисного у сфері поводження з відходами, як і на побутовому рівні, так і на рівні громад. Цей досвід видався настільки різноманітним, що ми вирішили поділитись з вами “секретними матеріалами” з інших міст та країн.

В циклі публікацій члени Mariupol Zero Waste розкажуть вам про те, як в різних містах Європи:

  • Поводяться з відходами в домогосподарствах.
  • Поводяться з відходами та ресурсами в бізнесі.
  • Мають “зелені практики” (озеленення, компостування тощо).
  • Практикують “нуль відходів”
  • Зберігають воду та енергоресурси.
  • Займаються екопросвітою.
  • Кожна учасниця поділиться своїм та досвідом з інших міст та країн.
  • Побачимо “штаб-квартири” членів — в Люксембурзі, Німеччині, Грузії, Італії, Словаччині, Україні.

В проєкті дівчата не тільки поділяться досвідом інших міст за кордоном, який варто перейняти/впровадити при відбудові наших рідних міст, але й планують скласти лист пропозицій (рекомендацій) щодо впровадження принципів “нуль відходів” та кращих європейських практик при розбудові Маріуполя, який спрямуємо до відповідних органів Маріупольської міськради.

Тож в пошуках цих кращих рішень вирушаємо разом в подорож по Європі! Слідкувати за ходом проєкту та знайти всі публікації ви можете на сторінці Міжнародний досвід – Екорезиденти.

*Цей матеріал створено в межах проєкту “Еко-резиденти: Пригоди маріупольців за кордоном” за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Break Free From Plastic.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *