Зелені практики, компостування, зелені ініціативи в країнах Європи.

Ми продовжуємо активно досліджувати досвід інших країн Європи у практичному втіленні ідей zero waste. Цього разу наші Екорезиденти поділилися досвідом інших держав у питанні компостування та реалізації інших зелених практик. 

Італія, Форте деі Мармі

В італійському місті Форте деі Мармі застосовуються різні практики для покращення озеленення та утилізації органічних відходів. Відповідальність за збирання органічних відходів лежить на муніципалітеті, приватні компанії також можуть брати участь.

Кілька зелених практик цього міста, які покращують життя мешканців:

  • міське централізоване компостування;
  • компостування присадибне (в домогосподарствах);
  • сади на дахах;
  • збагачення компостом садів та парків;
  • система збору трави після косіння газонів.

 

Люксембург, Люксембург.

В Люксембурзі органічні відходи також збираються централізовано. Потім вони так само централізовано відправляються до муніципального компостувального синдикату. Із зібраного виробляється компост та тріска на мульчу. Також є можливість мешканцям орендувати подрібнювач, щоб обрізана деревина чи гілки в домогосподарствах були екологічно використані в озелененні.

Німеччина, Берлін.

В Берліні всі органічні відходи забирає Служба муніципального прибирання Berliner Stadtreinigung (Berlin Waste Management, BSR), яка спрямовує їх на переробку.

Робиться це в такому порядку:
Збирання в домогосподарствах → Збір автомобілями BSR →  Доставка у ферментер біогазової установки → Отримання біогазу шляхом бродіння.

Сміттєвози BSR якраз заправляються переробленим біогазом! Залишки бродіння переробляються на компост та рідке добриво, а компост та добриво використовують у сільському господарстві та садівництві.

Цікава практика: в Берліні можна продати свої садово-городні відходи, серед яких листя, гілки, хвоя, кора, бадилля, квіти, хмиз.
Також практикуються міські городи — чудова практика для дорослих та дітей!

 

Словаччина, Габчіково.

Словаччина взяла обіцянку вдвічі скоротити харчові відходи до 2030. Але в маленькому містечку Словаччини так і не було помічено якихось реалізованих можливостей для правильного поводження з харчовими відходами.
Єдине, що потішило — листя та скошену траву частково складають, наприклад, в лісосмузі, в посадці. Тож екорезидентці довелось сушити шкірки та “прилаштовувати” їх в зелених зонах.
Цікаву ідею втілює та розвиває шеф-кухар сучасного бренду вуличної їжі BaoBrothers Міхал Конрад. Він використовує сухий хліб, рибні кістки та луску, залишки після чистки овочів і фруктів, бадилля зелені. Свою роботу він продемонстрував на нетрадиційній пресконференції безпосередньо в ресторані Chef Parade. До речі, це є тенденцією високої кухні!

Україна, Львів.

У Львові з червня 2020 працює перша в Україні комунальна компостувальна станція органічних відходів, де з органічних відходів виробляють екологічно чисте добриво, яке використовують агрофірми. По місту досить велика кількість баків для органічних відходів коричневого кольору на прибудинкових сміттєвих майданчиках. Це дуже зручно, адже можна виносити всі відходи одночасно в одне місце.
Єдиним недоліком є те, що ще не всі містяни, на жаль, до кінця розуміють, що пакети та пластикове пакування туди кидати — не можна!
Багато зелених практик впроваджено в міському просторі Розсадник — там є декілька компостерів різного формату.

Слідкувати за ходом проєкту та наступними публікаціями ви можете на сторінці Міжнародний досвід – Екорезиденти. Детальніше про сам проєкт.

Також більше інформації про проєкт “Екорезиденти” ви знайдете на сторінках ініціаторів проєкту ГО Mariupol Zero Waste в інстаграм та фейсбук.

*Цей матеріал створено в межах проєкту “Екорезиденти: Пригоди маріупольців за кордоном” за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Break Free From Plastic.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *