Чого чекати від реалізації закону про управління відходами: думки експертів

17 лютого відбувся вебінар «Ієрархія у сфері відходів. Як вплине законодавча новація на управління відходами в Україні». Учасники вебінару обговорили можливості реалізації такої ієрархії в Україні, враховуючи зокрема досвід Австрії, ініціативи українських громад та окремі ініціативи.

У липні 2023 року набере чинності новий рамковий закон «Про управління відходами», прийнятий Верховною Радою України 20 червня 2022 року. Він є основою вітчизняної реформи сфери відходів.

Базуючись на європейських практиках, закон закріплює ієрархію управління відходами, в якій першочерговою ланкою є запобігання їхньому утворенню.

Важливе доповнення до основного закону

Як зазначив у своїй доповіді директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Роман Філоненко, новий рамковий закон «Про управління відходами» імплементує в наше законодавство базові принципи управління відходами, але не може вирішити всіх нагальних питань.

Тому додатково розроблено проєкт закону «Про заходи щодо запобігання та зменшення негативного впливу пластикових виробів на навколишнє середовище».

Терміни мають вплив

Модераторка вебінару, експертка з питань розширеної відповідальності виробника, голова ГО «Екосмарт» Яніна Басиста висловила ряд застережень, які стосуються формування термінології, зокрема ключового — «ієрархія управління відходами».

Також вона надала рекомендації щодо подальшої роботи над підзаконними нормативно-правовими актами.

Досвід Австрії в управлінні відходами

За австрійську експертизу під час вебінару відповідала Евелін Рат, експертка з питань управління відходами, авторка тематичних книг, членкиня правління Zero Waste Austria та засновниця ініціативи Vision Müllfrei.

Пані Рат розповіла про законодавчі основи роботи сфери управління відходами у Австрії, познайомила з регіональними особливостями цієї сфери та навела приклади екосвідомих дій, які можна впроваджувати на особистому рівні.

Рівень громад: інформування і співпраця

Досвідом впровадження ієрархії у сфері відходів на рівні громади з учасниками вебінару поділився начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій виконавчого комітету Решетилівської міської ради (Полтавська область) Андрій Романов.

Він розповів про встановлення контейнерів для роздільного збору відходів, які комунальні служби здають на переробку за гроші. Паралельно в громаді проводилась інформаційна кампанія, аби населення розуміло важливість сортування.

Наразі йде налагодження контактів із сусідніми громадами задля спільного збору відходів, аби здешевити їхнє перевезення.

Zero Waste сертифікація бізнесу 

Про міжнародний досвід Zero Waste Business Certification і перші спроби впровадження такої сертифікації в Україні розповіла Ольга Машкова, кандидат географічних наук, доцент, голова правління ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), представниця Zero Waste Alliance Ukraine, менеджерка проєктів у Društvo Ekologi brez meja (Словенія).

Ольга Машкова зауважує: в Україні поки що нема об’єктів, сертифікованих як безвідходні. Але цей досвід уже почали адаптувати в нашій країні. Окремі заклади успішно втілюють принципи zero waste у роботі, аби не шкодити довкіллю.

Покупки без пластику

Один із закладів, який став на шлях «нуль відходів», — перший в Україні магазин без пластику «Зелена крамниця» в Ужгороді. Його власниця Тетяна Жовківська переконана, що відповідальність за надмірне використання пластику лежить саме на виробниках та продавцях товарів, бо споживачі частіше за все просто не мають альтернативи.

В своїй крамниці пані Тетяна надає споживачам можливість купити їжу без пластикового паковання. При закупівлі вона віддає перевагу постачальникам, які також дотримуються цього принципу.

Запис вебінару «Ієрархія у сфері відходів. Як вплине законодавча новація на управління відходами в Україні»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *