Матеріали про НЕбезпечне сміттєспалювання

 

В липні 2022 року на конференції у швейцарському Лугано, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України представило план відновлення України. Цей проєкт включає пункти будівництва сміттєспалювальних заводів, як прийнятний, економічно та екологічно вигідний спосіб утилізації відходів.

Громадська спілка Zero Waste Alliance Ukraine не могла стояти осторонь потенційної екологічної небезпеки. Раніше, ми вже розповідали про шкоду сміттєспалювання. Станом на цей день, ми маємо доступ до міжнародних передових досліджень, тож вирішили детальніше розкрити це питання для всіх охочих.

В інформаційному полі існує думка, що сміттєспалювання — це безпечний спосіб поводження з відходами. Побутує міф, що такі заводи рятують країни Європи від сміття, полігонів, економлять кошти громади, ще й генерують енергію для опалення міст.

На сьогодні в Україні відсутні матеріали, які допомогли б всім охочим, розібратися в існуючих технологіях спалювання відходів, дізнатись про всі ризики, нюанси і альтернативи у сфері управління відходами. Саме через брак такої інформації у інформаційному просторі приймається багато хибних рішень на місцях, які з часом стануть ще більшою проблемою для громад.

Питання, на які ви зможете знайти відповіді у доповіді:

  • Чим небезпечне сміттєспалювання для здоровʼя людини?
  • Скільки енергії виробляє сміттєспалювальний завод?
  • Чи гарантує сміттєспалювальний завод, що в громадах зникнуть полігони?
  • Чи наявність сміттєспалювального заводу полегшує сортування в громаді?
  • Чи вирішили сміттєспалювальні заводи питання з відходами в країнах ЄС?
  • Які є альтернативні способи поводження з відходами та ресурсами?

А поки доповідь готується, пропонуємо ознайомитись з матеріалами, які наша команда переклала для вас за фінансової підтримки Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA).

1. Посібник для громад, які отримують пропозиції побудови сміттєспалювальних заводів

Посібник має на меті проінформувати читачів про технічні основи сміттєспалювальних заводів і їхні підводні камені, а також запропонувати їм запитання, які вони зможуть поставити, у разі отримання пропозицій стосовно будівництва сміттєспалювальних заводів.

Завантажити PDF

2. Спалювання відходів із їх перетворенням в енергію: забруднення та вплив на здоровʼя

У брошурі розглядається вплив сміттєспалювання на здоров’я людей та довкілля всіх етапах процесу від вивезення відходів до управління викидами в повітря та токсичними залишками.

Завантажити PDF

3. Що таке RDF — паливо з відходів?

У звіті містяться конкретні відомості про вплив виробництва та спалювання палива з відходів RDF на довкілля, громадське здоров’я та засоби до існування неформальних переробників.

Завантажити PDF

4. Розробка стратегії “з’єднувального містка” для залишкових відходів

У документі зібрано інформацію про переваги використання технології Відновлення та біологічного оброблення матеріалів (MRBT) для управління залишковими відходами в межах кругової економіки. На відміну від спалювання та сумісного спалювання відходів (в тому числі виготовлення RDF на заводах МВТ), технологія MRBT є гнучкою, дружньо до клімату, дешевшою та краще піддається масштабуванню.

Завантажити PDF

 

*Ця публікація була створена в межах проєкту «Голос громади і вплив на реформи», що впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ наповнення є виключно відповідальністю ГС “Zero Waste Alliance Ukraine” та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського комітету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *