Завершено проєкт «Zero Waste у HORECA»

Результати роботи з трьома львівськими закладами гостинності, а також теоретичні засади безвідходного HORECA бізнесу, який відповідає (або наближається до цього) вимогам кліматичної угоди, представили на фінальному вебінарі.

Протягом липня-грудня 2022 тривав проєкт «Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення». Над впровадженням принципів «нуль відходів» в українській HORECA працювали дві організації, які входять до складу ГС Zero Waste Alliance Ukraine: ГО «Екологічні новини» (м. Херсон) та ІГ Mariupol Zero Waste (м. Маріуполь), а також ГО Društvo Ekologi brez meja (Словенія).

Результати проєкту активісти представили 13 грудня на підсумковому вебінарі «Кліматичні стратегії закладів гостинності: реалії та перспективи в Україні». Зустріч відбулась онлайн, трансляцію вели з готелю Rius (місце обрали з міркувань гарантованого інтернет-зв’язку).

На вебінар запросили представників закладів, які стали фіналістами проєкту. Підтримали онлайн-презентацію також колеги. Так, Ольга Білоніжка забезпечувала техпідтримку заходу, а Діана Попфалуші – переклад доповіді спікерки зі Словенії з англійської.

Заклади – Прем’єр Готель Дністер, Коктейль-бар Sino Experimental та ресторан мексиканської кухні Taco Taco taqueria – та проведену з ними роботу презентувала Наталія Гаєцька, яка здійснювала практичну частину проєкту.

Деталями еко-шляху закладів, подробицями впровадження принципів «нуль відходів» протягом проєкту, мріями і планами на майбутнє поділилися:

  • Олександра Гагаріна (готель Дністер, заступниця генерального директора);
  • Лілія Тупічка (бар Sino Experimental, бартендерка);
  • Василь Бабій (Taco Taco taqueria, власник).

Ольга Машкова, яка займалась аналітичною частиною проєкту, розповіла про кліматичну стратегію та презентувала документ Типова кліматична стратегія закладу гостинності в сфері поводження з відходами (для України).

Практичні кейси зі Словенії як приклади майбутніх zero waste закладів HoReCa України презентувала запрошена спікерка Ana Golja, керівниця проєктів екологічної ГО Žmergo Association, Naval and History Museum of Croatian Littoral Rijeka (Хорватія), керівниця проєктів ГО Društvo Ekologi brez meja (Словенія).

Ірина Миронова, голова ГО Zero Waste Lviv, розповіла про морфологічний аналіз відходів закладів гостинності як основу вимірюваності даних.

Також учасники вебінару мали можливість познайомитись із досвідом впровадження вермікомпостування в закладах гостинності та ОСББ від Оксани Прохорової, голови правління ГО «Генеруюча Платформа Добробуд».

Загалом на вебінар з екологізації сфери гостинності зареєструвалося більше 160 людей. Неважаючи на складні умови з електропостачанням та зв’язком в Україні, онлайн були присутні більше 70 слухачів. Серед них представники закладів гостинності, колеги з екологічних організацій, в тому числі іноземні, викладачі, наукові працівники, студенти, виробники екологічних товарів та інші. Організатори отримали багато запитань про різні аспекти екологічних впроваджень в закладах та підприємствах країни.

Проект «Впровадження принципів Zero Waste в готельно-ресторанному бізнесі України для його адаптації до вимог Паризької кліматичної угоди в умовах російського вторгнення» реалізується ГО «Екологічні новини»(м. Херсон), ІГ Mariupol Zero Waste (м. Маріуполь), Društvo Ekologi brez meja (Словенія), за підтримки Europe Climate Foundation, Zero Waste Alliance Ukraine та Zero Waste Lviv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *