Стислий огляд економічних витрат, пов’язаних із інфраструктурою управління відходами в Європі

Для муніципалітетів нинішньої Європи аргументи на користь впровадження рішень zero waste є очевидними з погляду охорони довкілля.

Від скорочення викидів парникових газів (ПГ) і токсичних забрудників до зменшення потреби у видобутку та виробництві нових продуктів з природних ресурсів — екологічні переваги переходу до zero waste очевидні. Тому існує широкий консенсус і розуміння того, що підхід zero waste необхідний для подолання екологічної кризи, з якою ми стикаємося.

Проте з економічного погляду картина для муніципалітетів менш очевидна. Для адаптації системи поводження з відходами таким чином, щоб вона стала продукувати значно менше відходів і захищати цінність ресурсів, необхідні початкові капіталовкладення. Досвід наших міст нуль відходів показує, що за умови належного впровадження zero waste система набагато ефективніша (утворюється менше відходів), а отже, в довгостроковій перспективі економить для міст значні кошти.

Проте час, за який витрати вирівняються або муніципалітети почнуть заощаджувати кошти, залежить від кількох різних чинників, чимало з яких мають місцеві особливості, тож їх не можна змоделювати спільно для різних країн. Відсутність розуміння того, що потрібно, щоб місто розпочало перехід до zero waste, є одним із основних бар’єрів, з якими ми стикаємося у повсякденній роботі. Залишаються незрозумілими початкові витрати на різні об’єкти інфраструктури та на їх постійне обслуговування.

Щоб детальніше розкрити цю тему та представити чіткі дані, Zero Waste Europe розпрацювали посібник, а ми його переклали на українську:

ПОСІБНИК PDF

Сподіваємося, що завдяки даним та інформації представленій у цьому документі, органи місцевого самоврядування матимуть більшу обізнаність для створення економічного обґрунтування й бізнес-моделі щодо нових політик, які сприятимуть переходу до zero waste

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *