Економіка систем повторного використання. Посібник.

Сьогодні все більше людей усвідомлює нагальність дій проти забруднення пластиком, а також той факт, що ми не можемо далі йти прямолінійним курсом експлуатації природних ресурсів.

Запровадження принципів циркулярної економіки може не лише принести користь Європі з екологічного та соціального погляду, а й забезпечити чисту економічну вигоду в розмірі 1,8 трлн євро до 2030 року.

Перероблення саме по собі не зможе зменшити неспинне виробництво пластику, яке до 2050 року зросте втричі. Рішення мають спрямовуватися на джерело проблеми, тобто на виробництво. Найбільший потенціал для скорочення виробництва пластику (після його ліквідації) має широке розповсюдження багаторазового паковання.

Ця думка підтверджується нещодавніми змінами акцентів у законодавстві: звіт Європейського Союзу про паковання та відходи паковання (PPWR) та Глобальна угода про забруднення пластиком спрямовані на припинення забруднення пластиком.

Популярність багаторазового паковання зростає і в бізнесі під тиском як майбутніх нормативних актів, так і клієнтської бази, дедалі більше занепокоєної надмірним використанням пластику. Проте деякі бренди та галузеві асоціації вагаються повністю переходити на багаторазове паковання, посилаючись на сумніви щодо екологічної надійності, щодо сприйняття споживачами, щодо необхідних змін у поведінці, а також побоювання стосовно значних інвестицій та операційних витрат. Хоча декілька незалежних оцінювань життєвого циклу паковання довели екологічні переваги багаторазового використання над одноразовим пластиковим пакованням, а численні опитування свідчать про готовність споживачів, залишається прогалина в аналізі витрат і вигод масштабованої та оптимізованої системи повторного використання.

У цьому документі ми намагалися краще розкрити тему економіки систем повторного використання, а саме відповісти на питання, що ж саме робить систему багаторазового паковання фінансово життєздатною.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗВІТ

Повністю ознайомитися з дослідженням на цю тему можна за посиланням.

Цей звіт створений у рамках партнерства між Zero Waste Europe та Searious Business. Хочемо подякувати всім партнерам та стейкголдерам, які долучилися до цієї роботи: подавали дані, підтверджували припущення та надавали настанови щодо подальшого розвитку дослідження.

Під час підготовки цього звіту ми прагнули отримати якісний та незалежний результат. Ми відкриті до конструктивного діалогу щодо наших результатів, нових ідей та інших важливих даних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *