Циркулярне будівництво на практиці

Раді поділитися із вами новиною про відкриття Zero Waste Yard у Харкові — першого в Україні простору, який створений задля переспрямування відходів у відбудову деокупованих територій.

 

Цей простір створеного у рамках проєкту “Циркулярне будівництво на практиці”, який реалізовують наші члени Kharkiv Zero Waste і мета якого, передусім, повторно використовувати матеріали будівництва (вилучених із пошкоджених і зруйнованих будинків та принесених людьми до ярду) під час відновлення будинків у Дергачівській громаді. Цей проєкт спрямований на надання другого життя функціональним і придатним до повторного використання матеріалам, а також зменшення обсягів того, що може потрапити на полігони і звалища.

 

Проєкт представлений двома майданчиками у Харкові (Zero Waste Yard) та с. Руська Лозова Дергачівської громади (Circular Construction Yard, або CC Yard).

 

Окрім відсортованих відходів, речей, що підлягають повторному використанню, ремонту чи апсайклінгу, у Zero Waste Yard відтепер можна приносити (чи надсилати поштою) все, що зайве і потенційно може опинитися на полігоні чи звалищі, втім знадобиться для відбудови та ремонту постраждалого приміщення (у різних кількостях):

  • будівельні матеріали: цегла, будівельні блоки, будівельні суміші, гіпсокартон, утеплювачі, клей, покрівельні матеріали, труби, кріплення,
  • двері, вікна,
  • сантехніку: ванну, унітази, змішувачі тощо,
  • шпалери, різноманітні покриття для підлоги,
  • дошки, фарбу,
  • меблі,
  • побутову техніку,
  • кухонне начиння тощо.

 

Опісля, принесені матеріали сортуються та кілька разів на тиждень доставляються до CC Yard у с. Руська Лозова.

 

Звертаємо увагу, що можливість прийому великогабаритних речей варто узгодити із менеджером/-кою Ярду.

Якщо Ви не маєте змоги власноруч доставити матеріали у Zero Waste Yard, є можливість скористатися пілотною послугою мобільного пункту вивозу матеріалів.

 

CC Yard у с. Руська Лозова накопичує зібрані матеріали, що придатні для повторного використання, сортує, веде облік та передає мешканцям Дергачівської громади, що потребують.

Відтак, усі жителі громади можуть прийти до Ярду і обрати потрібне для відбудови чи ремонту їхнього житла.

У рамках проєкту є ще одна амбітна ціль —  створення демонстраційного майданчику для реалізації циркулярного принципу у відбудові, а відтак, створення передумов для впровадження циркулярності у будівництві!

*Проєкт виконується у рамках швейцарсько-українського проєкту  “Підтримка відновлення України”, який реалізується в межах підтримки України з боку Швейцарії за фінансування Swiss Solidarity та SDC та виконання робіт консорціумом, до складу якого входять організації Helvetas, ГО «ДЕСПРО», Skat Consulting Ltd.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *