Екорезиденти: Підсумки проєкту

Впродовж травня-червня 2023 року, наші члени з ГО Mariupol Zero Waste працювали над проєктом “Екорезиденти” та збирали досвід інших країн та міст у сфері управління відходами та екоосвіти. Тож сьогодні ми готові підбити підсумки по цьому проєкту.

Проєкт складався з 3 блоків:

1. Цикл публікацій.

Протягом 2 місяців – 32 пости на 5 тем, де представили наш “інсайдерський” досвід поводження з відходами у Європі: Форте дель Мармі (Італія), Берлін (Німеччина), Люксембург (Люксембург), Тбілісі та Батумі (Грузія), Габчікове та Братислава (Словаччина), Львів (Україна).
Ми використали не тільки особистий досвід, але й знайшли локальну інформацію щодо правил, законів, програм та практик з обраних тем, яка може допомогти нашим переселенцям розібратись в тому, як потрібно поводитись з відходами та ресурсами в інших державах та як використати це на практиці.

 

2. Анкетування переселенців щодо вражень від системи та практик поводження з відходами та ресурсами в місцях перебування.

Щиро вдячні нашим екоагентам: маріупольцям і українцям з різних куточків нашої держави! Біля половини проживає за кордоном, інша — здебільшого в західній частині України. Нижче трішки поділимось з вами результатами опитування:

  • Загалом в опитуванні взяли участь 34 людини
  • Задоволеність системою поводження з відходами в місті перебування:
    за кордоном: 4-5 балів, в Україні: 3-4 бали
  • 100% опитаних мають бажання мати сортувальні баки біля кожного будинку
  • 80% відмітили необхідність переробки біологічних відходів згідно з досвідом Європи
  • Всі респонденти за кордоном наголошують, що сортування відходів є обов’язковим і бажають, щоб в Україні стало так само
  • До початку повномасштабної війни 75% опитуваних вже сортували відходи

3. Лист-пропозиція до органів влади Донецької обл. та Маріуполя.

У листі ми запропонували представникам влади активно долучати громадський сектор до розробки планів та стратегій для майбутньої відбудови. Бо така участь дає можливість залучити більше експертів з різних сфер, а для громадськості — відчуття співучасті у відродженні своїх міст та регіонів. Ми наголосили на своїй готовності долучитися до цього процесу. (Врахували й інфу з ваших відповідей в анкеті)

Вдячні за вашу участь, за небайдужість до теми довкілля, яке ви хочете бачити екологічно чистим! Сподіваємось, що дослідження наших ”Екорезидентів” були, є та стануть вам у пригоді та допоможуть в екологічній повоєнній відбудові України!

 

Інформацію по темах ви можете знайти на сторінці Міжнародний досвід – Екорезиденти. Детальніше про сам проєкт.

Також більше інформації про проєкт “Екорезиденти” ви знайдете на сторінках ініціаторів проєкту ГО Mariupol Zero Waste в інстаграм та фейсбук.

*Цей матеріал створено в межах проєкту “Екорезиденти: Пригоди маріупольців за кордоном” за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Break Free From Plastic.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *