Міжнародний День “Нуль Відходів”. The International Day of Zero Waste

Цього року, 30-го березня ми вперше можемо відзначати Міжнародний День “Нуль Відходів”. Концепція та інструментарій “нуль відходів” стає все більш поширеною та загальноприйнятою, що не може нас (та довкілля) не тішити!

Увійдемо в контекст: Минулого року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію щодо ініціативи Zero Waste («Нуль Відходів»). Згідно з резолюцією,  від голови ООН вимагається створити раду з осіб для просування місцевих і національних ініціатив типу Zero Waste. Також було розпочато роботу над проєктом «Нуль Відходів» від першої леді Еміне Ердоган з метою підкреслити важливість у боротьби з кліматичною кризою. А також, згідно з цим документом Генеральна Асамблея ООН оголосила 30 березня Міжнародним Днем “Нуль Відходів”.

* * *

В ЧОМУ ПОЛЯГАЄ ПРОБЛЕМА?

Чимало країн зараз тримають питання опіки про довкілля та збереження природних ресурсів на порядку денному. Однак, часто це питання підноситься у вигляді популістичних закликів, і в результаті ми не можемо побачити й виміряти конкретні позитивні результати, які посприяли збереженню природи.

За оцінками, людство щорічно створює близько 2,24 мільярда тонн твердих побутових відходів, з яких лише 55% вивозяться на контрольовані й спеціально відведені для цього об’єкти. До 2050 року це може зрости до 3,88 мільярда тонн на рік. Сектор відходів є значним джерелом викидів парникових газів і втрати біорізноманіття. Близько 931 мільйона тонн їжі викидається щороку, і очікується, що до 2040 року в океан щорічно потраплятиме до 37 мільйонів тонн пластикових відходів.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ “НУЛЬ ВІДХОДІВ” МАЄ НА МЕТІ:

  1. Сприяти поширенню сталих моделей виробництва та споживання;
  2. Підтримувати запит суспільства на циркулярне виробництво;
  3. Підвищувати обізнаність людей про позитивний вплив Zero Waste ініціатив на природу, економіку та розвиток держави загалом.

Саме ініціативи Zero Waste сприяють розвитку системи раціонального управління ресурсами та відходами, мінімізують та запобігають утворенню відходів. Такі ініціативи дозволяють сприяти подоланню кліматичної кризи, захистити довкілля, підвищити продовольчу безпеку та покращити здоров’я та добробут людей. Впроваджуючи Міжнародний День “Нуль Відходів”, ООН також зобов’язує усіх держав-членів та відповідно зацікавленим сторонам впроваджувати ініціативи щодо раціонального використання ресурсів та, відповідно, продукування відходів на місцевому, регіональному, та національному рівнях. Сама ж Організація Об’єднаних Націй сприятиме відзначенню Дня “Нуль Відходів” та розвитку напрямку Zero Waste згідно з програмою ООН з навколишнього середовища.

 

Те, що ООН відзначила цей день — важливий крок у визнанні важливості інструментарію «нуль відходів». Це яскраво демонструє десятиліття соціально-екологічної активності, очолюваної активістами та організаціями по всьому світу, які працюють пліч-о-пліч із громадами, які найбільше постраждали від екологічної та соціальної несправедливості, спричиненої глобальною системою перевиробництва та споживання природних ресурсів.

 

Тож сьогодні, ми хочемо ще раз підтвердити, що «нуль відходів» — це про збереження всіх ресурсів шляхом відповідального виробництва, споживання, повторного використання та відновлення продуктів, пакування та матеріалів. Без спалювання, шкідливих викидів та забруднення землі, води чи повітря. 

ЩО МИ, ЯК ЕКОАКТИВІСТ/-КИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ І ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ ZERO WASTE?

Дотримуймось простих дій та привчаймо до цього друзів, родину та колег:

  • Звести до мінімуму використання одноразових товарів та знайти способи замінити їх довговічними, багаторазовими альтернативами;
  • Сприяти розвитку локального  виробництва, яка скорочує відстань між тими, хто виробляє, і тими, хто споживає;
  • Якщо є відходи, придатні для вторинної переробки: переробляти або компостувати їх на місцевому рівні;
  • Разом з іншими екоактивістами та організаціями створювати ініціативи, які запобігатимуть утворенню відходів;
  • Трансформувати виробничу систему. Перш за все, створення товарів та пакування, яке придатне для повторного використання, або безпечно переробляється;
  • Підтримувати ініціативи які повторно використовують упаковку, або ж створюють її міцною та довготривалою;
  • Вирощувати здорову їжу без токсичних речовин та штучних добрив;
  • Раціонально ставитись до покупок, щоб мінімізувати харчові та інші відходи;
  • Уникати, наскільки це можливо, використання синтетичних волокон в одязі та текстилі. Не підтримувати  «швидку моду» з мас-маркету. Краще обирати якісний одяг від місцевих підприємців;
  • Не підтримувати спалювання відходів у будь-якій формі з програм управління відходами.

Малими кроками до великих змін! Працюймо далі!

#ZeroWasteDay #BeatWastePollution #ДеньНульВідходів 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *