Принципи Zero Waste в українських школах

Замість яблучок рахуємо кількість компосту. Харківські екоактивісти випустили посібник для вчителів із zero waste задачами та завданнями для дітей.

Посібник для вчителів та вчительок «Впровадження zero waste принципів у шкільні уроки» випустила Харківська громадська організація «Центр медійних та громадських ініціатив» (Kharkiv Zero Waste) за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та ІСАР Єднання.
Навчальний посібник складається з задач та завдань для різних предметів 5-11 класів на прикладах zero waste. Наприклад, на уроках діти можуть рахувати не яблука, а кількість відходів їжі, листя та кількість компосту. На уроках української мови — розрізняти паковання та пакування і чому упаковка не Ок.
Уроки, засновані на сучасних реаліях життя, готують дитину до майбутнього. Наприклад, деякі діти незабаром стануть  дизайнерами і зможуть проєктувати тару, товар із думкою про їхнє майбутнє після використання та позицією «не нашкодь». На сьогодні, як показує ринок товарів, більшість навіть суперсучасних компаній, виробників та дизайнерів не вважає це пріорітетним.
Посібник за принципами «нуль відходів» дозволяє інтегрувати поняття запобігання утворенню відходів, раціонального мислення у споживанні у кожну сферу життя, бо це екологічні виклики, пов’язані з кожною галуззю.
Kharkiv Zero Waste випустили також друковану версію посібника за підтримки Zero Waste Europe у рамках проєкту «Від громади до громади» Zero Waste Alliance Ukraine. Перші книги подарували центральній бібліотеці Люботина (Харківська область) та дитячій бібліотеці Змієва.
Електронну версію ви можете завантажити собі для занять з дітьми на уроках або вдома, натиснувши на кнопку вище.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *