Реалізація кліматичної політики у сфері поводження з відходами готельно-ресторанного бізнесу в Україні

За даними Кембриджського інституту лідерства в галузі сталого розвитку, на частку туризму припадає близько 5% глобальних викидів парникових газів, і очікується, що ця цифра зросте на 130% до 2035 року. На готельну індустрію припадає близько 1% глобальних викидів.


Відповідно до Глобального звіту про декарбонізацію готелів, опублікованого Sustainable Hospitality Alliance у 2017 році до 2030 року, готельній сфері необхідно буде скоротити викиди парникових газів на номер в рік на 66% (порівняно з
базовим рівнем 2010 року), а до 2050 на 90%.

Паризьку кліматичну угоду прийняли у 2015 році, тим самим країни-підписанти погодилися втримувати рівень глобального потепління на рівні, нижчому за 2⁰С від середини ХХ ст. – саме тоді у світі почався час активного промислового розвитку. Паризьку угоду підписали 197 країн і ратифікували станом на 2022 вже 194 учасники. Україна ратифікувала Паризьку кліматичну угоду у 2016 році.

Основним досягненням довоєнного етапу реалізації кліматичної політики у сфері поводження з відходами готельно-ресторанного бізнесу (HORECA) в Україні (2016-2021) є закладання фундаменту:

  • ратифікація Паризької угоди;
  • розробка і затвердження кліматичної політики;
  • розробка і затвердження стратегії поводження з відходами.

Що зроблено в цьому напрямку в сфері гостинності, чи ведеться статистика змін, чи співпрацює влада, бізнес, некомерційні організації, експерти? Яку роль відіграє раціональне поводження з відходами в зменшенні кліматичного сліду закладу гостинності?

Ці питання українські екоактивістки і науковиці дослідили у статті «Аналіз довоєнного етапу реалізації кліматичної політики у сфері поводження з відходами готельно-ресторанного бізнесу в Україні (2016-2021)».

Завантажити

Над статею працювали:

  • Ольга Машкова, кандидат географічних наук, доцент, голова ГО «Екологічні новини», представниця Zero Waste Alliance Ukraine, представниця Društvo Ekologi brez meja (Словенія);
  • Наталія Гаєцька, голова ІГ «Mariupol Zero Waste» (Маріуполь), представниця Zero Waste Alliance Ukraine;
  • Олена Фудорова, кандидат соціологічних наук, доцент, завідувачка кафедри менеджменту та економіки Херсонського інституту «Міжрегіональна Академія управління персоналом», членкиня Соціологічної Асоціації України в м.Херсоні;
  • Вікторія Дуга, старший викладач кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу й іноземних мов Херсонського державного аграрно-економічного університету.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *