Львів представлено у міжнародному звіті GAIA. Запрошуємо на презентацію

4 жовтня відбудеться міжнародна презентація звіту «Від нуль відходів до нуль викидів: запобігання утворенню відходів як істотна складова протидії зміни клімату», підготовленого Глобальним Альянсом Альтернатив Сміттєспалюванню (Global Alliance for Incinerator Alternatives, GAIA). Європейський континент у звіті представлений прикладом Львова.


Презентація звіту відбудеться онлайн у вівторок, 4 жовтня о 10:00 за Києвом і матиме синхронний переклад з англійської українською мовою.

Зареєструватися

Онлайн трансляція звіту також відбудеться на сторінці Zero Waste Lviv у Фейсбук.

Доповідачі:

  • Доктор Кіра Ервін, старша наукова співробітниця Центру міського майбутнього Технологічного університету Дурбана (Південна Африка);
  • Нілеканта Піллай Джагадживан, виконавчий директор Grameena Padana Kendram (Village Study Centre) (Індія);
  • Ірина Миронова, співзасновниця і виконавча директорка Zero Waste Lviv (Україна);
  • Маріель Вілелла, директорка Глобальної кліматичної програми, GAIA (Велика Британія).

Модератор: Джошуа Ампонсем, засновник GAYO (Гана).

Львів стає прикладом у світі щодо зменшення відходів

Такий звіт підготували вперше. У документі представлені глобальні тематичні дослідження того, як курс міст на зменшення відходів не лише допомагає у боротьбі зі змінами клімату, а й приносить соціально-економічні та політичні вигоди. У Європі це проглядається на прикладі мережі Zero Waste Cities, що координується організацією Zero Waste Europe (європейською філією GAIA), і у звіті виділено приклад міста Львова.

«Стратегія «нуль відходів» (zero waste) є важливим інструментом задля зменшення викидів парникових газів, зокрема метану, зі сміттєвих полігонів. А для України вона ще й дуже важлива у контексті зменшення залежності від викопного палива». Ірина Миронова, співавторка звіту, виконавча директорка Zero Waste Lviv, членської організації Zero Waste Alliance Ukraine, Zero Waste Europe та GAIA.

На сектор відходів припадає 20% світових викидів метану, більш небезпечного парникового газу, ніж CO2. Краще поводження з відходами могло б скоротити викиди в секторі відходів на 84% (1,4 мільярда тонн) і значно скоротити викиди в інших секторах.

Навіть в умовах війни з росією Львів демонструє успіхи на своєму шляху до зменшення відходів і є прикладом стійкості та відданості. Деякі кроки зі зменшення генерування відходів, які впроваджені у місті, включають роздільний збір відходів (зокрема органічних) і численні програми для запобігання утворенню відходів, у тому числі одноразового пластику та гігієнічних засобів.

«Підхід «нуль відходів» став для Львова виходом зі сміттєвої кризи після пожежі на сміттєзвалищі у 2016 році. Сьогодні ж він допомагає зменшити нашу залежність від викопного палива, що в умовах війни є питанням не лише клімату, а й національної та світової безпеки. Це дозволило нам краще обслуговувати вимушених внутрішніх переселенців, забезпечуючи їх їжею у багаторазовому посуді, це навчило винахідливості та співчуттю, забезпечуючи їх багаторазовими підгузками та менструальними засобами, вживаними предметами побуту. Приклад Львова може допомогти створити протокол нульових відходів для реагування на надзвичайні ситуації в громадах по всьому світу». Ірина Миронова

Міжнародний звіт GAIA: як zero waste допомагає зменшити викиди

У теоретичній частині звіту проаналізовано, яким чином підхід «нуль відходів» для міста зменшує кількість викидів парникових газів: через налагодження розбірного збору, відокремлення та компостування органічних відходів, перехід до багаторазових речей та засобів.

Для розрахунків використано такий інструмент, як карбоновий калькулятор. Він дає можливість зрозуміти, як стратегії міст допомагають зменшити викиди парникових газів, тобто поєднати кліматичну стратегію і стратегію «нуль відходів».

Друга частина звіту – практична. Тут проаналізовано приклади восьми міст з різних частин світу (для Європи обрано Львів). У звіті наведено порівняльні розрахунки викидів парникових газів у 2030 році за поточних умов та за умови, що міста впроваджують підхід «нуль відходів».

Згідно зі звітом, опублікованим GAIA, запровадження системи «нуль відходів» у містах по всьому світу є одним із найшвидших і найдоступніших способів зменшити глобальне потепління та залишитися на рівні нижче 1,5 °C.

Навіщо кліматичним стратегіям система «нуль відходів»

На сектор утилізації відходів припадає 3,3% світових викидів парникових газів і п’ята частина загального обсягу світових викидів метану. Запровадження кращої політики поводження з відходами, як-от роздільний збір відходів, переробка та компостування, може скоротити загальні викиди від сектора відходів більш ніж на 1,4 мільярда тонн. Це еквівалентно річним викидам від 300 мільйонів автомобілів. Це дозволить досягти кращого ефекту, ніж якби з доріг в Європейському Союзі на рік зникли усі автомобілі.

Але ці показники недостатні, щоб зрозуміти потенційний вплив реформ галузі управління відходами. Принаймні 70% глобальних викидів відбувається від виробництва, транспортування, використання та утилізації товарів, і зосередження на скороченні відходів може значно скоротити викиди в цих секторах. Наприклад, виробництво речей із переробленого алюмінію потребує на 96% менше енергії, ніж виробництво із первинної сировини.

Потенціал політики «нуль відходів» також має велике значення для зменшення викидів метану. Вплив метану на зміни клімату більш, ніж у 80 разів сильніший за вплив CO2, проте зберігається в атмосфері метан недовго. Реформування сектору утилізації відходів може скоротити глобальні викиди метану на 13% у всьому світі. Це надасть величезні кліматичні переваги протягом наступних кількох десятиліть і «виграє час» для скорочення інших викидів.

У звіті GAIA моделювалися потенційні скорочення викидів у восьми містах світу. Розрахунки показали, що в середньому ці міста можуть скоротити викиди у секторі утилізації відходів майже на 84%, запровадивши політику нульового утворення відходів. А деякі, такі як Сан-Паулу та Детройт, зможуть досягти чистих негативних викидів до 2030 року.

У звіті GAIA також показано, як застосування принципів «нуль відходів» може допомогти містам адаптуватися до ескалації кліматичної кризи, запобігаючи повеням і посухам, зміцнюючи ґрунт і сільське господарство, зменшуючи передачу хвороб і створюючи нові робочі місця.

Попри це, більше чверті поточних кліматичних планів країн не включають заходи зі скорочення викидів у секторі відходів. Управління відходами стане однією з найважливіших тем, які розглядатимуться на Конференції ООН зі зміни клімату (COP 27) у листопаді 2022 року, де приймаюча країна (Єгипет) планує висунути Ініціативу Africa Waste 50, спрямовану на обробку та переробку 50% відходів, що утворяться в країнах Африки до 2050 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *