Новорічні свята Zero Waste

Святкування Нового року і Різдва, здається, неможливе без відходів. Одразу спадають на думку феєрверки, паковання купи подарунків, стіл з безліччю страв… Ділимося ідеями, як можна провести новорічні свята за філософією zero waste.

Новорічна ялинка

Як вибрати новорічну ялинку з найменшою шкодою для довкілля

Жива ялинка має менший екослід, ніж штучна. Вирубування дерев на Новий рік не завдає шкоди природі, якщо їх спеціально для цього вирощують. Плантації ялинки подібні до плантацій овочів. Їх висаджують, збирають врожай, а потім висаджують нові.

Ресурси, які потрібно витратити, щоб виготовити, привезти та продати пластмасове дерево, вище, ніж у живої ялинки. Більшість штучних ялинок виготовляють у Тайвані та Китаї, на перевезення витрачають паливо і викидають парникові гази.

Штучна ялинка окупає свій екологічний слід лише якщо її використовують більше 20 років.

Такі ялинки роблять із металу та пластику і часто використовують ПВХ, тому їх неможливо переробити, а саме виробництво може бути токсичним. ПВХ — це різновид пластику, до складу якого входять фталати, токсичні речовини, які легко потрапляють в організм, особливо дитячий, і порушують його розвиток

Пам’ятайте про правильну утилізацію! Якщо в січні живу ялинку просто відправити на звалище, вона як і будь-які органічні відходи виділятиме метан, що впливає на зміну клімату. Дерево у 2 метри викине в атмосферу 16 кілограмів CO2 – стільки ж, скільки виробництво 160 паперових стаканчиків. Живу новорічну ялинку після свят краще здати на переробку.

Натуральна альтернатива — ялинові лапки або букет з ялин. Його можна зібрати у лісі або купити готовий на ялинковому базарі. Ще один варіант: нарядити дерево, що росте у дворі. Ялинку також можна зробити вдома з паперу, фотографій, книг, іграшок, шишок та гірлянд.

Подарунки на Новий рік та Різдво

10+ ідей ZeroWaste (або Less Waste) подарунків

У час різдвяного і передноворічного безумства варто зупинитись та подумати, які подарунки одночасно радуватимуть і будуть дружніми до довкілля.

Різдвяні та новорічні подарунки з мінімізацією відходів прості, цікаві й можуть бути набагато кориснішими, ніж модні пластикові речі.

Комплект ZeroWaste

Ви можете знайти такі набори у магазинах або створити свій.

Сюди можна зібрати, наприклад:

  • багаторазові торбинки,
  • бамбуковий посуд,
  • бамбукова зубна щітка,
  • багаторазова пляшка,
  • тканинні серветки або хустки,
  • шопер,
  • твердий шампунь,
  • джутові губки для прибирання, тощо.

Замість гаджету можна придбати домашній компостер.

Електронна книга

Подаруйте читання без ризику того, що книга колись потрапить на смітник. Звичайно, електронні книги все ще потребують гаджету, щоб їх читати, але існує багато додатків-«читалок» для звичайних смартфонів.

Онлайн-курси або підписка на цифрові розваги

Нетфлікс, Ютуб-преміум, Спотіфай — існує багато можливостей підписок. Від платформ потокового стримінгу до курсів і членства у різноманітних тренуваннях.

Річ з історією

Вінтажний посуд, прикраси, одяг, аксесуари, які вже комусь служили — цікаві та дружні до довкілля подарунки можна знайти на барахолках або у спеціалізованих магазинах чи інста-акаунтах.

Свічки

Зараз можна обрати різноманітні подарункові свічки з натурального воску (бджолиного або соєвого) чи вощини, з ефірними оліями, травами. За бажанням, можна створити власні свічки у скляних баночках, використовуючи органічний віск та бавовняну пряжу.

Рослина у горщику

Квітуча або суккулент, кактус чи троянда у горщику — домашня рослина сподобається всім (або майже всім). Вони продукують кисень вдома, очищують повітря кімнати і просто виглядають красиво.

Домашні смаколики

Спробуйте спекти домашнє печиво з глазур’ю або приготувати домашні цукерки і зберіть їх у вживану банку. Класичний, недорогий і смачний варіант безвідходного подарунку. Або ж зберіть кошик з фруктами та горіхами чи зробіть олію, настояну на травах.

Враження та час, проведений разом

Пам’ять — це набагато кращий подарунок, ніж будь-яка річ. Життя – це досвід, а не речі. Немає нічого теплішого, ніж подарунок, який наблизить вас до ваших близьких.

Обирайте або придумайте свій варіант:

  • квитки на концерт, у кіно, музей,
  • подарунковий сертифікат на масаж,
  • абонемент у спортзал,
  • уроки танців,
  • заняття з кулінарії,
  • екскурсія, тощо.

Бонус: Паковання

Майже весь папір для паковання покрито пластиком. Це означає, що його не можна переробляти.

Альтернативи, дружні до довкілля:

  • вживаний папір (журнали, мапи, газети),
  • тканина,
  • багаторазова торбинка або шопер,
  • стара коробка (наприклад, з-під взуття).

Перев’язати пакунок можна пряжею або пенькою, а прикрасити — рослинами чи гілочкою ялинки. Фантазуйте!

І ще трохи дружніх (і еко-дружніх) порад.

  • Даруйте увагу, час, прогулянки, емоції, пробіжки, годину плавання в басейні, запис авторської пісні в студії. Загалом, даруйте неРечі, це ще крутіше!
  • Якщо таки даруєте речі, обирайте те, що людям потрібно, запитайте про їх wish list.
  • Пакувати презенти взагалі не обов’язково, даруйте «голі подарунки».
  • Якщо ви отримали в подарунок щось, що вам не потрібно, не біда! Не соромтесь передарувати це комусь, кому це буде корисно.

Новорічний і різдвяний стіл

Новий Рік і Різдво без харчових відходів

Новорічні і різдвяні харчові відходи — поширена проблема. Ми купуємо купу їжі, і багато з цих покупок є надмірними.  Продукти, які швидко псуються, часто опиняються на смітнику.

За інформацією Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», у 2021 році сім’я з чотирьох людей у середньому витратить 1845 грн на їжу для святкування. Вартість новорічної вечері зросла на 8,1% порівняно з минулим роком.

За глобальним звітом Програми ООН з довкілля, у 2019 році, в середньому, українська сім’я викидала 76 кг харчових відходів. Загалом за той рік в Україні викинули 3,3 мільйона тонн їжі.

Ми зібрали кілька порад, які допоможуть пережити новорічно-різдвяний період без харчових відходів.

Плануйте меню і покупку продуктів заздалегідь

Приділіть час, щоб спланувати святкове меню. Враховуйте, скільки людей буде за столом. Прорахуйте, скільки саме продуктів і яких, вам потрібно. Напишіть список покупок і дотримуйтесь його.

Заберіть залишки вечері додому

Якщо ви плануєте святкувати не вдома, не бійтеся попросити спакувати залишки вечері з собою. Візьміть власні контейнери і насолодіться цими прекрасними залишками їжі на сніданок наступного дня.

Не ведіться на рекламу

Не спокушайтеся пропозиціями супермаркетів, які вам не потрібні. Якщо вам потрібен один оселедець, два інших, навіть за акцією «1+1=3» будуть зайвими.

Інформуйте гостей

Заздалегідь повідомте гостей, якщо їм потрібно щось принести. Якщо у вас все є, попросіть, щоб вони не приносили додаткові страви. Щедрі близькі можуть перестаратися. Якщо ви гість, уточніть у господаря, що потрібно принести, щоб не дублюватися і не брати зайвого.

Використовуйте залишки

Продукти або залишки страв можна перетворити на нові. Варіантів багато: рагу, сендвічі, пироги, зрази тощо.

Купуйте у своїх і у своє

Обирайте локальні продукти, користуйтесь багаторазовими торбинками і контейнерами. Так ви ще й мінімізуєте вуглецевий слід і кількість одноразових відходів.

Феєрверки

Без феєрверків: новорічна ніч, дружня до довкілля, людей і тварин

Існує така погана звичка — на рубежі років підривати петарди і запускати феєрверки. Чому ця звичка погана? Тому що надто гучна, небезпечна та не екологічна.

Ось кілька причин, щоб відмовитись від феєрверків, і не тільки у новорічні свята.

Феєрверки засмічують довкілля

Феєрверки та численні петарди за кілька секунд вживання перетворюються на сміття. У них містяться частки металів, сполуки калію та алюмінію, перхлорати. Ці сполуки NASA використовує для запуску космічних кораблів. Забруднювачі потрапляють у повітря, на землю, у воду, а упаковка залишається валятися.

Викидають дрібний пил у повітря

З першої секунди 1 серпня забруднення твердими частинками вище, ніж у будь-який інший час року. Це погано для клімату і особливо небезпечно для здоров’я астматиків, дітей і людей з хронічними захворюваннями легенів.

Здатні травмувати фізично

Багато людей отримують серйозні травми прямо чи опосередковано від феєрверків і петард.

За даними Американської комісії з безпеки споживачів 57% травм від феєрверків — опіки. Найбільше страждають руки і пальці (30%), ноги (23%), обличчя (16%).

Здатні травмувати психологічно

Вразливими до спалахів та гучних вибухів є ветерани, жителі територій, де відбувались бойові дії, та жертви терактів. В Україні восьмий рік триває війна, тому людей, чутливих до таких вибухів є багато, давайте не будемо їх травмувати ще більше.

Лякають тварин

Собаки, коти та інші домашні улюбленці дуже лякаються гучних феєрверків, ховаються, або взагалі тікають з дому. На вулиці зараз дуже холодно, тому втеча тварин несе і летальні небезпеки, тому будьмо уважні та не наражаймо на небезпеку інших.

Дорого коштують

На початку року випустити купу грошей у прямому сенсу у повітря — хіба це не звучить божевільно?

Стають поганим прикладом

Підривання феєрверків не є гарним прикладом для дітей. Пізніше вони можуть робити божевільні речі з петардами та феєрверками і травмуватися. Краще показати дітям, що можна зустріти Новий рік без вибухів.

Новорічну ніч можна добре відсвяткувати за філософією zero-waste (нуль відходів). Ви збережете здоров’я, спокій, сімейний бюджет і довкілля.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *