Пластик і здоров’я: прихована ціна пластику

Переклад українською звіту п’яти представників громадських організацій (CIEL, Earthworks, TEJAS, UPSTREAM, GAIA) та двох вчених з Ексетерського університету про вплив виготовлення та використання пластику на здоров’я і довкілля.

Пластик — це глобальна криза охорони здоров’я, що криється на видноті

Попри те, що він є одним із найбільш поширених матеріалів на планеті, що таке пластик і який його вплив на здоров’я людини, усвідомлюється недостатньо. Проте вплив пластику поширюється на нові сфери довкілля та харчового ланцюга, оскільки наявні пластикові вироби фрагментуються на менші частинки та концентрують токсичні хімічні речовини. Збільшення виробництва пластику лише посилюватиме ці наслідки.

Наразі дослідження впливу пластику на здоров’я людини здебільшого зосереджуються на конкретних питаннях життєвого циклу пластику — від гирла свердловини до нафтопереробного заводу, від полиць магазинів до споживання людьми, а також від утилізації до постійного впливу — як забруднювача повітря та океанічного пластику. Кожен етап життєвого циклу пластику, взятий окремо, створює значні ризики для здоров’я людини.

Сукупно вплив життєвого циклу пластику створює однозначно токсичну картину: пластик загрожує здоров’ю людей у планетарному масштабі.

Цей звіт містить детальний огляд наслідків для здоров’я, зумовлених пластиком, на кожному етапі його ланцюга постачання та життєвого циклу, а також розкриває численні шляхи впливу на здоров’я людини на кожному етапі. У звіті детально описуються фізичні наслідки ковтання, вдихання та контакту пластику зі шкірою, а також токсичні хімічні речовини, пов’язані з частинками пластику, зокрема хімічними добавками, засобами для оброблення пластику чи побічними продуктами пластику.

Звіт також виявив, що системні та тривожні прогалини в наших знаннях можуть призвести до посилення негативного впливу пластику та відповідних ризиків для робітників, споживачів, громад, що найбільше потерпають, та навіть громад, віддалених від джерел пластику. Незважаючи на ці прогалини, докази, зібрані в цьому звіті, переконують в нагальній необхідності застосувати підхід, що базується на принципі обережності, з метою захисту здоров’я людей від кризи, пов’язаної із забрудненням пластиком.

Ключові висновки

Пластик вимагає використання концепції життєвого циклу. Сьогодні вузькі підходи до оцінки та вирішення питання впливу пластику є неадекватними та недоречними. Розуміння ризиків, пов’язаних із пластиком, та реагування на них, а також прийняття обґрунтованих рішень щодо цих ризиків вимагає підходу повного життєвого циклу до оцінювання комплексного впливу пластику на здоров’я людини. Йдеться про те, щоб ми не створювали ще більших та складніших екологічних проблем, намагаючись вирішити цю.

На кожному етапі свого життєвого циклу пластик створює певні ризики для здоров’я людей, що виникають як через вплив самих частинок пластику, так і пов’язаних із ним хімічних речовин. Більшість людей у світі зазнають впливу на декількох етапах цього життєвого циклу.

Завантажити собі звіт у pdf

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *