Одноразові підгузки: екологічні та економічні витрати

Одноразові дитячі підгузки і вологі серветки активно просуваються на європейському ринку, хоча їх не можна ні використовувати повторно, ні ефективно переробити, ні компостувати. Ці товари летять до смітника після першого використання, наносячи шкоду навколишньому середовищу протягом усього їхнього «життєвого циклу».

Завантажити собі доповідь у PDF

Підгузки використовують, щоб вбирати та утримувати виділення маленьких дітей. Одноразові дитячі підгузки мають бути утилізовані після одноразового використання. Підгузки, що містять після використання екскременти, як правило, викидають з іншими побутовими відходами.

Одноразові дитячі підгузки зазвичай складаються з зовнішнього пластикового шару з цілісними кріпленнями та внутрішньої частини із абсорбуючих матеріалів із захисним верхнім шаром.

Багато виробників дитячих підгузків не вказують всіх інгредієнтів, що використовуються у засобах, хоча деякі з них можуть бути шкідливими для дітей. Нещодавня оцінка ризику, проведена компанією Anses (Французьке агентство з питань харчових продуктів, навколишнього середовища та гігієни праці), виявила ряд небезпечних хімічних речовин в одноразових підгузках, які могли мігрувати через сечу та тривалий час контактувати зі шкірою немовлят.

Оцінка показала, що за реалістичних умов використання порогові значення були перевищені для декількох хімічних
речовин, включаючи:

  • ароматизатори (бутилфенілметилпропіонал, гідроксиізогексил 3-циклогексенкарбоксальдегід),
  • деякі поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ),
  • ПХБ-126 та всі DL-ПХБ,
  • діоксини та фурани.

Деякі з цих хімічних речовин додають навмисно, наприклад ароматизатори, які можуть викликати шкірну алергію. Інші ідентифіковані хімічні речовини можуть надходити із забрудненої сировини або виробничих процесів.

Кількість відходів від використання одноразових дитячих підгузків

Популярність одноразових дитячих підгузків зросла після впровадження суперпоглинаючого полімеру (SAP) у середині 80-х років, і в наш час переважна більшість батьків використовують одноразові підгузки.

Для оцінки кількості одноразових підгузків у Європі необхідно оцінити кількість користувачів, а потім середню кількість підгузків, що використовуються на дитину щодня.

У середньому, дитина може обходитись без підгузків через два роки та два місяці, а через два з половиною роки 95% всіх дітей вже не потребують підгузків. Ці оцінки варіюються залежно від того, у якому віці діти вважаються повністю навченими до туалету (від двох з половиною до трьох років). Функціональна одиниця, яка використовується в цьому аналізі, розглядає використання підгузків протягом перших двох років життя дитини через обмеження статистики (доступні лише щорічні дані).

У 2017 році в 28-и країнах ЄС понад 15 мільйонів дітей віком від 0 до 2 років користувались підгузками. Враховуючи, в середньому 6 змін на день для всіх дітей віком 0-2 років, було підраховано, що в 2017 році в 28-и країнах ЄС було використано 33 мільярди одноразових дитячих підгузків.

Утворення відходів, пов’язане з одноразовими підгузками, вочевидь, випливає з кількості користувачів цього продукту (якщо припустити, що більшість використовує саме одноразові підгузки), а в 2017 році було підраховано, що 6,7 млн тонн одноразових підгузків було використано в ЄС-28. Згідно із загальноприйнятою статистикою, середня вага кожного з цих підгузків становить близько 200 г (після використання). Тому можна вважати, що кожна дитина утворює 438 кг брудних підгузків щороку – це означає, що після кожних двох з половиною років на кожну дитину утворюється приблизно 1 тонна відходів.

Протягом останніх 10 років у 28 країнах ЄС утворення відходів від використання дитячих підгузків становило понад 5,5 мільйона тонн на рік. Більшість із них потрапляє на звалище або спалюється.

Важливо зазначити, що оцінена в цьому дослідженні кількість відходів, що складається з підгузків, не включає дорослих підгузків, які, враховуючи старіння населення Європи, швидше за все, будуть областю, яка все більше додає відходів.

Багаторазові підгузки

Найпоширенішим багаторазовим рішенням на противагу до одноразових дитячих підгузків є багаторазові тканинні підгузки.

Існує кілька видів багаторазових дитячих підгузків. Бавовна, конопля, суміш обох і мікроволокна — це матеріали, які зазвичай використовуються в абсорбуючій частині, тоді як плівка і тканина використовуються для захисту. Відмінність цих підгузків від інших полягає в тому, що їх перуть та повторно використовують багато разів, що значно зменшує утворення відходів. Єдиними відходами є екскременти немовлят, які переважно змиваються в каналізацію. Дехто використовує тканину або підкладку між шкірою та підгузком, щоб легше було забрати фекалії.

Різні системи багаторазових підгузків можна розділити на такі категорії:

  • Підгузки анатомічної форми «все в одному» із застібками на липучках або на кнопках та водонепроникним шаром. Не потребують складання або додаткового закріплення.
  • Підгузки анатомічної форми — схожі на «все в одному», але верхній шар чи трусики потрібно купувати окремо, щоб забезпечити водонепроникне покриття. Вони не вимагають складання та кріпляться на липучках або кнопках.
  • Підгузки попереднього складання — потребують складання і окремого водонепроникного шару / трусиків, у деяких випадках використовуються защіпки.
  • Пеленальні системи — використовуються для закріплення підгузків та запобігання протіканням. Вони виготовляються з різних матеріалів та комбінацій матеріалів, таких як: нейлон, поліестер, бавовна, шерсть, ПВХ, EVA, коноплі та поліуретани. Пелюшки/трусики не призначені для такого тривалого використання, як підгузки, і, отже, може знадобитися їх заміна. Для будь-якого розміру частота заміни залежить від догляду, який вони отримують. Деякі пелюшки/трусики регулюються і призначені для використання від народження до горщика; інші замінюються на більші при необхідності, щоб відповідати дитині, яка зростає.

За підрахунками, в Європі 20% батьків використовують багаторазові підгузки для своїх дітей, 15% з економічних причин і 5% з екологічних причин. Їх використання нерівномірне серед країн ЄС, у деяких високий відсоток, а деяких низький. Хоча опублікованих даних про ринок виявлено не було, різні джерела посилаються на вихід на ринок багаторазових дитячих підгузків для від 5% до 15% для дітей у Великобританії. Однак, виробники багаторазових дитячих підгузків, з якими зв’язались у цьому дослідженні, вказують на збільшення продажів за останні роки. Крім того, за останні кілька років кількість постачальників у більшості європейських країн зросла, зробивши їх більш доступними, припускаючи, що частка ринку багаторазових дитячих підгузків і справді зростає.

Всього було визначено 35 виробників дитячих підгузків багаторазового використання, які розповсюджують у Європі. Основні постачальники, як видається, у більшості європейських регіонів можна знайти в інтернеті. Багаторазові дитячі підгузки в більшості регіонів відсутні в аптеках, супермаркетах або місцевих магазинах. У деяких країнах Східної Європи та Іспанії, наприклад, дитячі підгузки багаторазового використання можна придбати на рукодільних ринках.

Хоча більшість людей вирішують прати багаторазові дитячі підгузки вдома, у деяких регіонах, таких, як Великобританія, Нідерланди, Бельгія, Словенія, Німеччина, Італія, серед інших, працюють комерційні послуги для прання підгузків.

Вплив на довкілля

Як зазначалося, в середньому одноразовий дитячий підгузок, що використовується протягом двох з половиною років, коли дитина зазвичай перебуває у підгузках, призведе до впливу на глобальне потепління, створивши викидів еквівалентних викидам СО2 на рівні приблизно 550 кг. Вуглецевий слід підгузка можна зменшити на 40%, що дорівнює приблизно 200 кг еквівалентів СО2, протягом двох з половиною років, замінивши одноразові на підгузки багаторазового використання. Це зменшення можливе шляхом прання підгузків на повному завантаженні, постійного висушування на відкритому повітрі, утримання від прання при температурі вище 60°C та повторному використанні підгузків або з другою дитиною (якщо це можливо), чи придбанням їх через вторинний ринок.

Вплив багаторазових підгузків сильно залежить від способу їх прання, і, на відміну від одноразових підгузків, саме поведінка споживачів після покупки визначає більшу частину впливу підгузків багаторазового використання. Отже, чим свідоміший споживач під час використання цих продуктів (прання тощо), тим менший загальний вплив.

Крім того, одноразові дитячі підгузки використовують у 20 разів більше землі для виробництва сировини і вимагають втричі більше енергії, ніж дитячі тканинні підгузки. Незважаючи на те, що використання води для багаторазових підгузків може бути вищим, різниця порівняно з одноразовими не є такою репрезентативною, якщо їх прати у пральній машині з низькою витратою води з фронтальним завантаженням та сушити на мотузці. Крім того, багаторазові дитячі підгузки зменшують вплив хімічних речовин на дитину, оскільки вони, як правило, виготовляються з матеріалів без пластику, таких як бавовна, конопля або вовна.

Сім’я, яка обирає дитячі підгузки багаторазового використання, може запобігти 99% відходів, які утворюються при використанні одноразових. Ці багаторазові підгузки можуть зменшити майже 900 кг відходів, що утворюються однією дитиною протягом перших 2 років життя. Більше того, ці підгузки можна використовувати повторно, коли дитина подорослішає, це означає, що ними можуть користуватися інші діти, родичі, друзі або інші люди.

Якби лише 20% дітей, які користуються підгузками, перейшли на підгузки багаторазового використання, кількість відходів, якій можна було б запобігти в 28-и країнах ЄС, становила б більше 1 млн. тонн за рік, змінюючись з 6,7 до 5,4 млн. тонн.

Це потенційне зменшення відходів можна перетворити на справді високі економічні заощадження для муніципалітету за рахунок менших витрат на управління та обробку відходів (наприклад, менші витрати на збір завдяки зменшенню частоти збору), а також зменшення витрат від вивезення відходів з пляжів та морів, оскільки кількість сміття та стічних вод зменшиться.

Хоча кількісний аналіз не був включений, перехід від одноразових вологих серветок до багаторазових серветок також призведе до значного скорочення відходів.

Економічні витрати

Однією з найбільших витрат у перші роки батьківства є вартість підгузків. Згідно з опитуванням, проведеним різними природоохоронними організаціями, що працюють по всій Європі, ціна одноразового дитячого підгузка в Європі коливається від 0,11 до 0,61 євро за одиницю, залежно від країни. Враховуючи, в середньому, 6 змін на день від народження до двох років (4380 одноразових дитячих підгузків) витрати можуть становити від 482 до 2672 євро на дитину.

З іншого боку, протягом першої пари років життя дитини знадобиться набір з 24 багаторазових дитячих підгузків. Ціна цих багаторазових підгузків коливається від 12 до 25 євро за одиницю, що означає середню загальну вартість 288 – 600 євро на дитину від народження до двох років.

Використання багаторазових підгузків призводить до значної економії (від 200 до 2000 євро) порівняно з одноразовими. Економія збільшується, якщо взяти до уваги той факт, що дитячі підгузки багаторазового використання можуть використовувати різні брати та сестри або їх можна купити вживаними. Навіть беручи до уваги витрати на прання, економія може становити до 1800 євро для першої дитини та значно більше для наступних дітей.

Якщо врахувати пов’язані з цим економічні витрати на прання підгузків багаторазового використання, це додасть кілька сотень євро до загальної вартості. Якщо припустити, що на одне прання потрібно 60 літрів води та 1 кВт-год електроенергії, середні пов’язані економічні витрати становлять 0,68 євро за прання: 0,15 євро за воду (враховуючи середню вартість 2,5 євро за м3, хоча існує велика різноманітність цін в Європі); 82 та 0,21 євро за кВт-год 83 електроенергії; 0,32 євро вартості миючого засобу. Якщо сім’я пере підгузки кожні два дні (12 підгузків за одне прання), це становитиме 365 прань за два роки із супутньою вартістю близько 250 євро. Однак, важливо зазначити, що переважна більшість людей перуть їх разом з іншим одягом, тому цією витратою можна знехтувати.

Деякі муніципалітети пропонують економічні стимули – безкоштовні пробні пакети, схеми позик або повернення грошей — щоб заохотити батьків користатися багаторазовими дитячими підгузками, або записатись на послуги прання підгузків.

Крім того, важливо зазначити, що ціна на підгузки одноразового використання не включає витрати на вивіз, переробку та прибирання, які передаються муніципалітетам, відповідо, додатково сплачуються споживачем. Отже, суспільство в кінцевому підсумку оплачує ці витрати, коли виробник, дотримуючись принципу «забруднювач платить» та розширеної відповідальності виробника, повинен брати на себе ці витрати. Якби ці витрати були інтегровані в ціну одноразових підгузків, економічна перевага для підгузків багаторазового використання була б ще більшою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *