Аудит відходів та брендів: Zero Waste Alliance Ukraine допоможе зрозуміти, які відходи утворюються у містах

Кампанія «Аудит відходів та брендів 2021» має на меті привернути увагу до проблеми браку інформації про те, які в містах утворюються відходи, хто їх утворює та хто має нести за це відповідальність.

У вересні Український Альянс Нуль Відходів ініціює аналіз морфології відходів та брендів в декількох містах:

  • Львів,
  • Люботин,
  • Херсон,
  • Луцьк,
  • Маріуполь.

Навіщо потрібен аудит відходів

Через брак даних стосовно морфології відходів на рівні муніципалітету / тергромад часто приймаються хибні рішення. Для ефективної розробки місцевих планів управління відходами потрібно мати дані щодо того, скільки і яких відходів продукується.

Необхідно розуміти кількість та склад тих фракцій відходів, які піддаються переробці, а які ні, щоб знаходити найбільш ефективні рішення на основі отриманих даних.

Звичайно, ми не зможемо охопити достатню кількість відходів для аналізу, тому ми не претендуємо на всеохопну об’єктивність, але знаємо, що ця кампанія може дати поштовх до подальшої роботи з аналізу відходів у містах.

Звіт Аудиту відходів та брендів 2021

WABA (Waste Audit Brand Audit) 2021 передбачає не тільки безпосередньо аудити у містах, а і підготовку звіту — збірки кейсів з отриманими результатами.

Звіт в себе включатиме опис ситуації в територіальній громаді щодо відходів (система вивозу, чи є роздільний збір, скільки перевізників, чи відрізняється система збору у різних перевізників, тощо), кількість та морфологічних розріз у відсотках, найпоширеніші бренди (паковання/тара, які переробляються і не переробляються).

Також на основі зібраних даних у звіті пропонуватимуться рекомендації рішень щодо запобігання утворенню відходів у тому чи іншому місті.

Аудит відходів і брендів в Україні та світі

Починаючи з 2018 року, тисячі членів BFFP (Break Free From Plastic) у всьому світі провели сотні аудитів брендів, щоб виявити найбільших забруднювачів планети.

В Україні такий аудит проводиться втретє. У 2019 аналіз відходів відбувся у Києві, Львові та Харкові, у 2020 — у 14 містах України.

Хочете долучитися до акції? Пишіть нам на пошту або у соцмережах!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *