Люботин стане другим Містом Нуль Відходів в Україні

9 лютого 2021 року місто Люботин у Харківській області офіційно стало другим містом поза Європейським Союзом, яке приєдналось до програми Zero Waste Cities («‎Міста Нуль Відходів‎»).‎

Це стало можливим завдяки проєкту «‎Перехід до “нуля відходів”: одна спільнота за іншою‎». Відповідне рішення було прийняте виконавчим комітетом Люботинської міської ради. Першим містом, яке оголосило про свої наміри переходу до нуля відходів є Львів.

Люботин як Місто Нуль Відходів — вибір не випадковий

Zero Waste Europe оголосили про початок нового проєкту в Україні та в 10 інших країнах Європи, націленого на впровадження концепції Zero Waste (нуль відходів) на рівні місцевих громад. Львів і Люботин стали першими українськими містами, де буде реалізована європейська практика вторинної переробки твердих матеріалів і компостування органічних відходів та впроваджена програма по запобіганню появи нового сміття. В тому числі, за рахунок повторного використання і ремонту.

«‎Люботин — це перше місто з населенням до 50 тисяч громадян, яке знаходиться поза ЄС і починає працювати й запроваджувати план управління відходами, враховуючи zero waste (безвідходні) принципи. Це може слугувати важливим етапом у формуванні нашого міста як туристично привабливого. Маємо 26 озер, чудові краєвиди. На додачу до цього, запровадження цікавих та дієвих безвідходних практик може посилити імідж громади як туристичного місця‎». Сергій Кислий, перший заступник міського голови Люботинської міської ради

Чому ця програма діє саме у Львові і Люботині? Це два міста, у яких активно діють організації-співзасновниці громадської спілки «‎Український Альянс Нуль Відходів‎», яка представляє Україну у мережі Zero Waste Europe: Kharkiv Zero Waste та Zero Waste Lviv. Завдяки участі у проєкті, обидва міста отримають експертний супровід та знання для формування стратегії, плану дій та кращих практик поводження з відходами.

«‎Люботин ми обрали не випадково. У місті живе проактивна громада, яка ще у 2013 році активно виступила проти побудови у них нового полігону. З 2012 року ми системно працюємо у місті з громадою та владою. Проводили просвітницькі заходи з теми енергоефективності, управління відходами відповідно до принципів zero waste. Також це було перше місто поза Харковом, де ми відкрили Екохаб. Ми плануємо масштабування проєкту: розширення кількості міст, які мінімізують свої відходи. Люботин стане першим і показовим невеликим містом, в якому це запровадять. Віримо, що інші міста захочуть повторити ці практики, і вони звернуться за досвідом до Люботина, який має гарну транспортну розв’язку для цього, що теж важливо‎». Анна Прокаєва, голова  ГО «‎Центр громадських та медійних ініціатив» (Kharkiv Zero Waste)

Участь у проєкті дасть можливість українським містам, поряд з 18 містами Європи, адаптувати кращі практики лідерів Zero Waste і впровадити сертифікацію Zero Waste Cities.

План дій для Люботина на шляху до Zero Waste City

Протягом наступних 2 років ми будемо працювати разом з нашими активістами в Болгарії, Хорватії, Німеччині, Греції, Італії, Португалії, Румунії, Іспанії, Словенії, Україні та на Кіпрі, щоб добитися великих результатів і залучити до нашої ініціативи мінімум 20 муніципалітетів.

Паралельно з цим напрямком ми будемо просувати і розвивати як нову сертифікацію Zero Waste Cities, так і Європейську Академію Zero Waste. Оскільки саме академія — провідний центр знань і ресурсів для нашої спільної діяльності.

На сьогодні Європа перебуває в критичній ситуації, яка вимагає негайного вирішення проблеми переробки відходів і зростаючого вуглецевого сліду. Основне завдання — залучити до ініціативи Zero Waste місцеві спільноти, з метою масштабування нашого позитивного досвіду і наближення того часу, коли життя без відходів стане реальністю. Zero Waste — екологічний напрямок, який передбачає усвідомлене споживання та мінімізацію і / або відсутність відходів протягом життя.

Протягом двох років і надалі ми будемо ділитися нашими історіями і робити внесок в цей проект разом з нашими учасниками.

Ми будемо фіксувати успішний досвід, виклики і реальний процес реалізації концепції Zero Waste на місцевому рівні. Будемо формувати готові кейси і ділитися ними в Zero Waste Europe Academy, щоб допомогти і надихнути інших на їхньому шляху до нульових відходів.

 

Zero Waste Cities — це програма Zero Waste Europe, спрямована на допомогу містам та громадам перейти до «‎нульових відходів‎». Вона об’єднує європейську платформу знань для місцевих зацікавлених сторін щодо впровадження найкращих практик, а також програму наставництва та визнання для муніципалітетів. Zero Waste Cities управляється спільно міжнародною організацією Zero Waste Europe та організаціями-членами.

Метою Програми є пришвидшення переходу до «‎нуль відходів‎» на рівні міста — особливо малих та середніх муніципалітетів — шляхом впровадження актуальних норм законодавства ЄС та стратегій «‎нуль відходів‎» на основі моделей, орієнтованих на громадян. Це призведе до істотного зменшення утворення відходів та збільшення роздільного збору та переробки. Львів та Люботин (Харківська область) з’являться на карті мережі Zero Waste Europe.

Наша сторінка на фейсбуці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *