П’ять років Львів перебуває у центрі уваги, коли йдеться про тему управління відходами. Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі стала каталізатором змін й першопроходження у застосуванні кращих практик управління відходами й наміру стати першим Zero Waste містом за межами Європейського Союзу.
Роздільний збір та компостування органічних відходів є однією з найважливіших практик zero waste, адже органічні відходи можуть сягати 65% маси побутових відходів, що утворюють в місті мешканці та бізнеси. Органіка, потрапивши на сміттєзвалище, стає причиною утворення метану — легкозаймистого газу, що спричиняє глобальну зміну клімату та постійні локальні пожежі на сміттєзвалищах. А також є компонентом токсичного інфільтрату разом з опадами та небезпечними хімічними речовинами у побутових відходах.
Разом з тим, в процесі компостування органічні відходи можуть перетворюватись на добриво й повертатись на сільськогосподарські поля чи зелені зони міста.
Львів став першим (і наразі єдиним) містом, де співіснують як практики децентралізованого компостування у домашніх та громадських компостерах, встановлених при ОСББ, в парках та дитсадках, так і системою централізованого роздільного збору та перероблення органічних відходів з домогосподарств, ресторанів, супермаркетів та ринків, підприємств харчової промисловості та зелених відходів міста.
Понад 70% контейнерних майданчиків міста облаштовані контейнерами для роздільного збору органічних відходів. Нещодавно перші 50 тонн компосту, виготовленого на міській станції компостування ЛКП «Зелене місто», були продані на аукціоні через платформу ProZorro.
За круглим столом зберуться представники компаній та установ, залучених до роздільного збору та компостування органічних відходів:
- ЛКП «Зелене місто»;
- Департаменту поводження з відходами;
- компаній-перевізників;
- ОСББ та управляючих компаній;
- супермаркетів та ресторанів;
- районних адміністрацій;
- громадських організацій.
Учасники поділяться досвідом та викликами, які виникають на різних етапах впровадження системи роздільного збору та компостування органічних відходів.
Зареєструватись на подію онлайнСпеціальний гість заходу: Енцо Фавойно, науковий директор Zero Waste Europe, презентує кращий європейський досвід zero waste міст щодо роздільного збору та компостування органічних відходів, а також відповідатиме на запитання й дорадчо допомагатиме учасникам круглого столу.
Модераторка: Ірина Миронова, виконавча директорка Zero Waste Lviv, координаторка проєкту в Україні «Перехід до zero waste Європи: громада за громадою», який реалізується Zero Waste Alliance Ukraine.
Програма заходу:
- 15:00 – 15:10 — вступне слово
- 15:10 – 15:40 — Енцо Фавойно, науковий директор Zero Waste Europe. Європейський досвід налагодження роздільного збору органіки та компостування. Роль на шляху до zero waste міста
- 15:40 – 15:50 — Зіновій Гладун, в.о. директора департаменту з питань поводження з відходами ЛМР. Короткий огляд системи управління відходами у Львові
- 15:55 – 16:10 — Святослав Євтушенко, директор ЛКП «Зелене місто». Техніко-економічні аспекти будівництва та експлуатації компостувальної станції
- 16:10 – 16:20 — Оксана Кошак, ЛКП «Зелене місто». Організаційні й просвітницько-комунікаційні аспекти налагодження системи роздільного збору органічних відходів серед мешканців та бізнесу
- 16:20 – 16:30 — Тарас Колодій, заступник директора ТзОВ «ГрінЕра». Логістика роздільного збору органічних відходів від мешканців та бізнесу
- 16:30 – 16:40 — Олександр Беднарський, заступник директора ЛКП «ТФ Львівспецкомунтранс». Логістика роздільного збору органічних відходів від мешканців
- 16:40 – 16:50 — Олег Вощинкін, голова ОСББ ЖК «Ренуар» та ЖК «Америка». Чи готові мешканці до роздільного збору органіки та компостування? Досвід прибудинкового компостування та централізованого збору
- 16:50 – 17:00 — Наталія Залужна, начальник відділу житлового господарства Шевченківської районної адміністрації. Налагодження взаємодії між учасниками процесу роздільного збору органічних відходів: перевізники, ОСББ, ЛКП, мешканці
- 17:00 – 17:10 — Володимир Шеренговський, регіональний директор мережі «Сільпо». Особливості налагодження роздільного збору органічних відходів у торговій мережі
- 17:10 – 17:20 — представник закладу «Реберня». Особливості налагодження роздільного збору органічних відходів у закладі харчування
- 17:20 – 17:30 — Володимир Юзва, керівник операційного департаменту, оптовий ринок Шувар. Особливості налагодження роздільного збору органічних відходів на оптовому ринку
- 17:30 – 17:40 — Кінаш Петро Васильович, директор ресторану, керівник проекту сортування та переробки відходів мережі МакДональдз. Особливості налагодження роздільного збору органічних відходів у мережі закладів харчування
- 17:40 – 18:00 — Q&A