Кейс поворотної тари «Оборотна пляшка: минуле чи майбутнє?»

Одноразове паковання, особливо пластикове, з кожним роком набуває все більшої популярності. Воно легке, дешеве та зручне для покупців. Проте є і зворотний бік медалі — одноразове паковання потребує значних ресурсів для виготовлення та створює велику кількість відходів.

За оцінками Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України, сучасний стан поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в Україні наближається до критичного і не відповідає світовим тенденціям. На відміну від країн ЄС, в Україні низький рівень перероблення й утилізації ТПВ (близько 5%) та високий показник їх захоронення на полігонах.

У країнах Європейського Союзу в 2021 році утворилося близько 188,7 кг відходів паковання на одного мешканця. В середньому 64% цих відходів переробляється (для різних країн цей показник варіюється від 38,4% до 80,4%). В Україні відходи паковання складають від третини до майже половини побутових відходів українців. Тож якщо середньостатистичний українець продукує 250-350 кг відходів на рік, не менше 100 кг з них складає паковання.

Захоронення цих відходів на полігонах та сміттєзвалищах призводить до ряду негативних наслідків:

  • збільшення обʼємів полігонів та корисної площі, яку вони займають;
  • забруднення ґрунтів та підземних вод філь- траційними стоками звалищ;
  • утворення внаслідок розкладання органіч- них відходів звалищних газів, що є фактором зміни клімату;
  • пожежі, під час яких у повітря виділя- ються шкідливі сполуки горіння пластику та інших матеріалів;
  • погіршення стану здоровʼя та якості життя людей, що мешкають поблизу.

Крім того, сміттєзвалища в більшості випадків не облаштовані належним чином і експлуату- ються з порушенням вимог санітарного законодавства.

Детальніше про кейс оборотної пляшки та багаторазово пакування як вихід із положення читайте у:
Посібнику

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *