Заборона сміттєспалювального заводу. Досвід Болгарії

Болгарський суд заборонив будівництво сміттєспалювального заводу в Софії через відсутність оцінки ризику для здоров’я людей та відсутність консультацій з громадськістю

Після восьми років судової тяганини Адміністративний суд Софії визнав недійсною оцінку впливу на довкілля (ОВД) потенційного сміттєспалювального заводу в столиці Болгарії.

Очікувалося, що завод, який спалюватиме залишкові відходи у вигляді твердого палива з відходів (refuse derived fuel – RDF), поставив би під загрозу здоров’я мешканців Софії, забруднив би повітря, продукував би токсичну золу  і створив би додаткове навантаження на транспортну мережу.

Попри свої недоліки, проєкт отримав фінансування від Європейської комісії та Європейського інвестиційного банку. Понад десять років обидві установи ігнорували численні занепокоєння, які висловлювали місцеві жителі та екологічні організації. Очікувалося, що на сміттєспалювальний завод буде спрямовано до 30 відсотків фінансування політики згуртування ЄС [1]  на управління відходами в Болгарії з 2014 по 2020 рік [2].

На початку цього року муніципальна рада Софії нарешті вирішила повернути кошти ЄС, виділені на проєкт, оскільки через юридичні, адміністративні та технічні затримки не змогла вкластися в термін завершення проєкту до 2023 року.

Відповідно до рішення суду, влада не забезпечила належної участі громадськості та не провела оцінку ризиків для здоров’я населення, на яке безпосередньо впливає реалізація проєкту. Також були виявлені серйозні недоліки в аналізі впливу на якість повітря. Наприклад, в ОВД не було враховано наявний надмірний рівень забруднення повітря твердими частинками та іншими формами забруднення в Софії, одному з найзабрудненіших міст Європи.

Крім того, суд розкритикував неналежну оцінку ризиків викидів висококанцерогенних діоксинів і фуранів, а також великої кількості токсичної золи, яку вироблятиме завод.

Також було визнано, що в ОВД використовувалися неправдиві дані для оцінки кількості та типів відходів, які будуть спалюватися. Насправді кількість небезпечних побутових відходів, таких як фарби, лаки та батарейки, що збираються муніципалітетом Софії, становить менше одного відсотка від загального обсягу відходів, що збираються в місті.

Потужність запланованого заводу була б утричі більшою, ніж нинішнє виробництво RDF у Софії, що викликало занепокоєння щодо потенційного впливу процесу спалювання на довкілля та безпеку.

На жаль, розвиток подій в триваючій фазі продовжує відволікати зусилля та фінансування від інших нагальних заходів, таких як, наприклад, роздільний збір та компостування біовідходів, які стануть обов’язковими з кінця 2023 року по всьому ЄС.

 

“Ідея спалювання 180 000 тонн відходів щороку на місцевій теплоелектростанції суперечить цілям циркулярної економіки. Це також один з найбільш неефективних і дорогих способів поводження з відходами в Софії”, – каже Євгенія Ташева з екологічної асоціації “Za Zemiata“, Болгарія, одна із заявників і давніх опонентів проєкту.

 

“Ми вітаємо рішення суду, яке підтверджує, що план будівництва сміттєспалювального заводу в Софії є яскравим прикладом недалекоглядного та недемократичного інвестиційного рішення місцевої влади. Водночас ми закликаємо інституції ЄС зосередитися на фінансуванні реальних рішень у сфері циркулярної економіки та відмовитися від таких готових проєктів, як сміттєспалювальні заводи”, – каже Даніта Зарічінова, координаторка програми “Місто нуль відходів” в організації “Za Zemiata”.

 

Додаткові примітки:

[1] Політика згуртування – одна з ключових політик та основний інвестиційний інструмент Європейського Союзу, спрямований на скорочення регіональних диспропорцій та сприяння економічній і соціальній згуртованості між його державами-членами.

[2] Вартість будівництва оцінюється приблизно в 180 млн євро. У березні 2020 року Європейська комісія схвалила фінансування у розмірі 77 млн євро з Європейського фонду регіонального розвитку. Європейський інвестиційний банк погодився надати кредит у розмірі 67 мільйонів євро у грудні 2018 року.

Джерело: Bankwatch Network

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *