Посібник для громад та самоврядувань “Як оптимально збирати біовідходи”

Для держав-членів ЄС проблема біовідходів набуває щораз більшого значення, і для більшості з них вона доволі тривожна. Рівень збору органічних відходів у більшості європейських країн досі низький, а органи місцевого самоврядування мають визначитися з планами й рішеннями через наближення крайнього терміну щодо обов’язкового відокремлення і збору органічних відходів за допомогою систем управління твердими побутовими відходами для держав-членів ЄС.

Тема компостування залишається важливою і в Україні. Навіть під час війни це питання є досить актуальним, адже воно дозволяє заощаджувати на пальному, створювати корисний гумус і є найбільш екодружнім способом поводження з відходами.

Однак у багатьох мешканців міст та громад при згадці про компостування з’являються негативні асоціації: поганий запах, бруд, липка плитка та контейнери які тижнями стоять перенаповнені і багато інших неприємних речей. В той час, як ластик і скляні пляшки можна відсортувати, помити й безпечно зберігати без шкоди для мешканців. Папір можна віддати на вторинну переробку, виготовлення серветок та паперу. Інша річ — сортування органічних відходів, система збору яких у громадах часто не налагоджена.

Проте всіх цих неприємних асоціацій можна позбутися. Для цього потрібно тільки знати як правильно компостувати харчові відходи та як комфортно облаштувати територію  компостування та саму систему збору харчових чи органічних відходів.

Цей короткий посібник, в якому основна увага приділяється харчовим відходам як найсерйознішій проблемі в найближчій перспективі. документ має на меті представити дані, які доводять, що моделі збору відходів «від дверей до дверей» для розділеної органіки дають найкращі результати — як щодо обсягу зібраних матеріалів, так і щодо якості (низького рівня забруднення) таких біовідходів.

Завантажити посібник можна у форматі PDF:

Завантажити в PDF

Посібник чудово підійде для органів місцевого самоврядування, які шукають ефективні методи роздільного збору біовідходів.

Цей посібник допоможе дати відповідь на одне з найбільш проблемних і повторюваних питань, які постають перед органами місцевого самоврядування: як їм удосконалювати та підтримувати свої системи збору біовідходів, щоб вони відповідали обов’язковим цілям, встановленим законодавством ЄС. Враховуючи те, що необхідний рівень перероблення муніципальних відходів до 2035 року становить 65%, держави-члени ЄС розуміють, що цієї мети не досягнути без ефективної системи збору біовідходів. Документ надасть ключові подробиці та приклади щодо створення такої високоефективної системи в різних контекстах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *