Поводження з відходами у домогосподарствах. Досвід 6-ти країн.

Як поводяться з відходами та їх організацією у домогосподарствах різних країн та міст? Наші члени з Mariupol Zero Waste провели своє дослідження та поділилися досвідом систем управління відходами різних країн: України, Італії, Люксембургу, Сакартвело, Німеччини та Словаччини. Про це ми і розповімо у цій статті.

Львів, Україна.

“Львів – місто великих можливостей для сортування!”  поділилася своїм досвідом Марина Артемова.

Тож коли я приїхала у Львів, то в плані сортування відходів особливо нічого не змінилось, але з «прилаштуванням» вторинної сировини стало легше. Отже, все по порядку.

Як і в Маріуполі я сортую абсолютно всі відходи, які утворюються або потрапляють в дім. Завжди окремо: скло, папір і картон, пластик (переважно пляшки з під напоїв, молочки, побутової хімії або упаковка), алюмінієва та жерстяна тара, а також органічні відходи.Після миття, висушування та складання все це вже не відходи, а цінна вторинна сировина.

Ось тут і починаються відмінності. У Львові давно майже всюди обладнані прибудинкові контейнерні майданчики для сортування і подальшого вивозу спеціальними перевізниками на переробку, або (на жаль) на сміттєзвалище вторсировини. Окрім невеликих прибудинкових, от як у мене (на кілька контейнерів) є ще великі для декількох будинків.

На великому майданчику розміщені  контейнери: для скла, для вторсировини, для органіки і для змішаних відходів. Маючи у дворі подібну сортувальню, дуже легко все відправити на переробку. В Маріуполі подібні контейнери мали деякі будинки, мешканці яких свідомо ставились до цього питання. В моєму будинку контейнерів не було, тож я ходила в “прийомки”.

Крім загальних баків, є ще певні організації, куди можна самостійно відвезти своє вторинне – добро, але без машини – не зручно, бо далеко. Але один раз заради благодійного збору для ЗСУ я відвезла на таксі все, що у мене було до Terra Recycling .Перевага в тому була, що все можна було не розділяти, адже організатори самі досортували.

Зручним для мене способом залишився – відправка поштою до Зелений Птах у Києві. До них відправляю: тетра-паки, кур’єрські пакети та великі магазинні, пухирчасту плівку, різні види упаковки з під молочної продукції та йогуртів. А зі стаканчиків з під кави та  морозива ще й виробляється “зелена канцелярія”.  Біля мене є поштомат, тож цей варіант ще й найшвидший.

Люксембург, Люксембург.

У Люксембурзі своя система. Тут відходи та вторсировина забираються  “від дверей”  в певний день для певної комуни,  за графіком. Ввечері всі виставляють контейнери або пакети з відходами за двері.

Постачання/вивіз контейнерів та допомогу з виносу можна замовити на міському сайті.

Сортування в місті систематизовано :

1.Скло збирається у окремий зелений контейнер “біля порогу”, що вивозять щотижнево;  або ж можливо самостійно вивозити скло у спеціальні контейнери. Завдяки спеціальному дизайну пляшки одразу безпечно розбивалися для подальшого ресайклінгу саме склобою. Поряд з ними стоять спеціальні міні-контейнери з вмонтованою “відкривачкою” – це необхідно для уникнення потрапляння металевих кришок у контейнер для скла.

2.Так званий  “синій пакет” від компанії Valorlux безкоштовний, вивозяться раз на 2 тижні, куди можна складати:

  •  пластикові пляшки від напоїв та побутової хімії будь-якого типу пластика
  •  металеві контейнери для їжі
  •  жестяні та алюмінієві банки
  • тетрапак
  • судочки та стакани
  • пакети та плівку.

3. Чорний пластик не приймається, бо не розпізнається сортувальними машинами

4. Папір – збирається у окремий блакитний контейнер “біля порогу”,вивозять щотижнево; або в контейнер загального збору

5. Органічні відходи – у коричневий контейнер “біля порогу”, що вивозять щотижнево; потім вони потрапляють на муніципальну компостувальну станцію

6. Змішані відходи – у окремий чорний/сірий контейнер “біля порогу”,вивозять щотижнево. Також на міському сайті можна замовити послугу сан.обробки контейнерів  у спеціально обладнаному авто (див.фото). Ви просто подивіться, як це круто! І зовсім не пахне

Доречі, всі окремі контейнери “біля порогу”, окрім Valorlux, є платними. Наприклад, вартість обслуговування чорного/сірого контейнера 60л становить 150 Євро у м. Люксембург, 120л -300 євро/рік.

Які враження? Дуже зручно, це саме той досвід, який хотілося б перейняти у наші міста.

Про Ресайкл Центр у Люксембурзі:

Що стосується менш популярних відходів, в Люксембурзі надаються такі опції:

  • Великі громадські контейнери для збору відходів розташовані у 56 локаціях міста, і в них можна здати старий одяг, текстиль, та акумулятори. Також вони приймають макулатуру та скло.
  • Ресайклінг-центр.

Окрім стандартних фракцій, приймаються:

  • Габаритні відходи (меблі, матраци, віконні рами, дерев’яні двері, палети, килими та інше покриття підлоги, керамічна сантехнічна арматура, лом металу, шини від автівок тощо). Якщо ви не маєте змоги втиснути такі відходи в звичайне авто, можливо замовити одноразову послугу вивозу, яка коштуватиме 20 Євро.
  • Побутова техніка — від великої, як холодильники та пральні машини, до прасок та електричних зубних щіток. Також: зламані інструменти на кшталт перфораторів, іграшки на батарейках, інгалятори, термостати, і це далеко не повний список. Також все більше і більше постачальників нової техніки пропонують безкоштовний вивіз старої при постачанні нової.
  • Скошена трава або листя
  • Лом металу
  • Небезпечні та токсичні відходи
  • Будівельні відходи
  • Одяг та текстиль
  • Батарейки та акумулятори

Ці обидві опції згадані на муніципальному вебсайті. 

Італія

 Італія 15 років назад на муніципальному рівні розпочала свій шлях  до Zero Waste. Зараз цю Стратегію прийняли більш ніж 290 муніципалітетів.

Пропонуємо більш детально розібратися, як же все влаштовано. Про це розповіла Валентина Абалмасова. По-перше, це звісно сортування відходів, по-друге – їх збір за принципом «від дверей до дверей». 

В Італії поділ матеріалів здійснюється громадянами. Кожне домогосподарство окремо збирає органіку, папір, мультиматеріали (пластик, метали), скло та відходи, які не можна переробити. Збирають відходи автомобілями різних розмірів згідно з попередньо встановленим графіком. Тобто одна машина збирає один вид відходів і везе його на перевантажувальну станцію. Де потім їх складають до однієї великої машини, яка везе відходи на заводи, де вони переробляються відповідно до їх типу. Скло, алюміній і папір відправляються на переробку одразу без додаткового досортування. До речі, папір є одним із найбільш перероблюваних матеріалів в Італії.

Що стосується, наприклад, пластику, то сьогодні в Італії його поділ на сортувальних станціях вже не проводиться вручну, а використовуються системи, що випромінюють електромагнітні хвилі на матеріал, що проходить конвеєрною стрічкою. Залежно від полімерів, що входять до складу пластикових виробів, хвилі по-різному відбиваються від відходів. Пластик сортуються за типами, потім складають та згодом продаються компаніям, які їх переробляють.

Використані батарейки в Італії можна принести у супермаркети в яких встановлені необхідні контейнери або у Пункти збору які частіше координуються  громадянами-добровольцями. Непотрібні або прострочені лікарські засоби можна здати у спеціальні контейнери які розташовані біля аптек та поліклінік.

У разі неправильного збирання відходів муніципалітети мають право штрафувати окремі домогосподарства або багатоквартирні будинки від 25 до 620 євро залежно від виду порушення. 

15-річний досвід Італії показав, що окремий збір за принципом «від дверей до дверей» може перевищувати 70% за короткий час і у великих масштабах.

Сакартвело, Тбілісі.

Куди здати вторинну сировину в Тбілісі?

Parki ar minda – наші нові грузинські друзі та друзі України.Це некомерційний, волонтерський проєкт. Мета якого скорочення кількості відходів у Грузії, більш відповідальне до них ставлення та просування усвідомленого споживання.

Вони закликають: “Будь ласка, намагайтеся зменшити кількість сміття, яке ви виробляєте, і здавайте свої відходи на переробку у гаражі Parki ar minda”. В гаражах працюють чудові волонтери та приймають вторсировину безкоштовно.”

  • Розміщення та розклад роботи гаражів щотижня публікуються у каналі проєкту.
  • Уважно вивчіть інструкцію, що приймають та як це має бути підготовлено.

Parki ar minda планують розширюватись і надалі. Розвивати інфраструктуру роздільного збору, як у освітньому сенсі, та й у прикладному. З’явилася нова карта точок збору вторсировини — кожну перевірили особисто. Туди додають нові та нові пункти з усієї Грузії. Є уточнення щодо фракцій.

Якщо дивитися в масштабах великого міста, то відходів Parki ar minda збирають не дуже багато. Але активно зростає кількість клієнтів.

Менше ніж за рік кількість відвідувань гаража у Ваке збільшилася в 10 РАЗ!

Таке зростання призвело до того, що активісти відкрили другий гараж у Сабуртало наприкінці листопада. Понад 4000 разів жителі принесли свою вторсировину в гаражі. Загалом за 2022 рік зібрали близько 70 т. Для порівняння: у 2021 році було лише 16 т. Частково цей успіх – результат масового переїзду людей, які вже відкрили для себе сортування відходів у колишній країні проживання.

А своє 4-річчя команда відзначила відкриттям 22.04 у день Землі 3-го гаража у Чугуреті! Вітаємо колег, раді, що з кожним днем все більше людей приєднуються до екоруху в Грузії

Берлін, Німеччина.

Тепер розглянемо поводження з відходами в домогосподарстві на прикладі міста Берлін.

Тут нараховують два мільйони домогосподарств. За відходи, що вони виробляють, відповідає Служба муніципального прибирання Berliner Stadtreinigung. Також ця служба займається прибиранням вулиць та приймає на утилізацію великогабаритні відходи, електроприлади, забруднюючі речовини.

В Німеччині дуже розвинуте сортування та переробка відходів. На вулицях для перехожих, у торгівельних центрах, соціальних закладах, в садочках та школах, в парках можна знайти баки для сортування. Вони знаходяться також в кожному домогосподарстві на подвір‘ї або у спеціальній кімнаті.

Кожен контейнер має свій колір який позначає той чи інший вид відходів.

  • Сірий контейнер для побутових (змішаних) відходів. Зміст контейнера переробляється на сучасному сміттєпереробному заводі, серед іншого, в «зелену» енергію та чисте тепло.
  • Коричневий бак органічних відходів. З них виготовляють компост та біогаз. Біогаз, який отримується, замінює 2,5 мільйона літрів дизельного палива на рік, а компост допомагає замінити хімічні добрива.
  •  У Берліні контейнери для сміття жовтого або помаранчевого кольору, призначені для відходів металу, пластику або композитів.
  • Синій контейнер для макулатури. Використаний папір є важливою сировиною. У разі правильного сортування використаний папір допомагає заощаджувати природні ресурси, такі як деревина та вода.
  • Зелений контейнер для скла. Використане скло підлягає повній переробці. Його можна розплавити та перетворити в пляшки, контейнери та склянки будь-яку кількість разів.

У Німеччині сортування сміття є чимось звичайним у житті кожної людини. Німці з дитинства знають, яку категорію відходів куди класти, миють пластик після залишків їжі, здають на переробку бляшанки та ще багато чого, що стане гарним досвідом для нашої країни в майбутньому.

 

Словаччина. Гуманітарний центр для ВПО  в містечку Габчікове (під Братиславою).

Якщо в столиці можна побачити доступні для всіх контейнери для роздільного збору, то в селі це виглядає інакше.

Місцеві жителі організовують процес у своїх приватних будинках:

  • Увесь чистий пластик, що підлягає переробці, + тетрапак збирають окремо у великі пластикові ПРОЗОРІ мішки (як і в інших країнах Європи). Коли набирається повний мішок, виставляють за огорожу близько контейнерів для змішаного сміття, для збору відповідними службами.
  • Контейнери тієї ж фірми є в Україні. Вони немарковані, здебільшого для змішаних, але деякі мають інструкції дрібним шрифтом від підрядника.

Гуртожиток для ВПО:

Контейнери для змішаного стоять повсюди зовні та на всіх поверхах.

На фото — інструкція на словацькому щодо збору пластику, але оскільки немає зрозумілих табличок, їх використовують для змішаного сміття. За корпусами — великий контейнер для збору будівельного та крупногабаритного сміття. Поряд контейнери з надписом «Пластика», але мало хто використовує їх за призначенням.

Тож, для переселенців в місцях їх компактного проживання є окремі можливості для роздільного збору, немає оголошень, пояснень, маркування. Хто здогадається, викине пластик окремо.

Можливість здати органіку не знайшла ані в селі, ані в місті. Єдине позитивне – скошену траву та листя навколо Гуманітарного центру частково скидають в посадку. Також не помітно окремого збору скла. Тільки фандомат в супермаркеті з обмеженнями, через які скло там майже не здають.

Тож, немає нічого більш постійного, чим тимчасове. Сумно, що переселенці не інформовані про можливості роздільного збору, а щоб розбиратись самим, треба мати неабияку мотивацію! Важливо, щоб кожна країна знаходила рішення для своїх відходів, не допускала до себе закордонне сміття та не вивозила його

Приклад: в 2015 та 2018 роках словацьку річку Бодрог повністю заполонило пластикове сміття, із великими заторами з пластику, який повінь принесла… із Закарпаття! А в минулому році поліція знайшла у Словаччині незаконно ввезені відходи з Польщі та Італії. Тож, сміття не знає кордонів, і тільки разом, діючи злагоджено з іншими європейськими країнами ми зможемо прийти до життя без сміття!

Переселенцям порада: спробуйте читати, інструкції. Ви проявите повагу до приймаючих громад та себе як просунутих європейців.

 

Слідкувати за ходом проєкту та наступними публікаціями ви можете на сторінці Міжнародний досвід – Екорезиденти. Детальніше про сам  проєкт.

*Цей матеріал створено в межах проєкту “Екорезиденти: Пригоди маріупольців за кордоном” за підтримки Zero Waste Alliance Ukraine та Break Free From Plastic.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *