Врятуй Свидовець!

Свидовецький масив — один серед найцінніших осередків біорізноманіття українських Карпат. Цю територію заселяють щонайменше 93 види флори та фауни, які включені до Червоної книги України, а сам масив вкривають приполонинські праліси та альпійські луки. Однак в окремих представників бізнесу є зовсім інше бачення цієї території…

ДОВІДКА:

Згідно з проєктом, оприлюдненим у Реєстрі оцінок впливу на довкілля, на території Свидовця планується спорудження 23 підйомників, облаштування 230 км лижних трас, будівництво 120 ресторанів, 60 готелів, 390 котеджів (житловою інфраструктурою передбачено розміщення 18 000 відпочивальників щоденно), спорудження 17 пунктів прокату спорядження, 10 торгових центрів, а також розважальних закладів, банків, 3 фітнес-центрів, медичних установ, 5 багатоповерхових парковок на 6000 автомобілів. Комплекс розрахований на прийом одночасно 22 000 осіб. Передбачено облаштування водосховищ, підпірних дамб на водозаборах, підпірних стінок по руслах малих річок та струмків, тощо.

ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ НАСЛІДКИ ТАКОЇ ТОТАЛЬНОЇ ЗАБУДОВИ?

Заради сумнівної вигоди олігархи знищать фрагмент високогір’я Карпат, завдаючи непоправної шкоди населенню й природі. Така масштабна забудова центральної частини масиву Свидовець об’єктами гірськолижного курорту призведе до:

  • помітної втрати водних ресурсів у басейні річки Тиса, їх подальшого забруднення та засмічення.
  • до зростання загрози катастрофічних повеней, сума збитків від яких із 1998 року для держави вже склала понад 1 млрд гривень.
  • підвищення лавинної активності. Збитки від повеней, лавин та інших екологічних лих значно перевищуватимуть цінність від курорту.
  • таким чином буде знищено унікальні льодовикові форми ландшафту і озера льодовикового періоду.
  • для будівництва курорту планують вирубати понад 850 га лісу, в тому числі фрагменти приполонинських старовікових лісів та пралісів.
  • це призведе до незворотного знищення екосистеми Свидовецького хребта. В таких умовах унікальну флору та фауну вже неможливо буде відновити, це завдасть непоправної шкоди природі.

ЧОМУ ЦЕ ШКОДИТЬ РОЗВИТКУ МІСЦЕВИХ ГРОМАД ТА МАЛОГО БІЗНЕСУ У ЦЬОМУ РЕГІОНІ?

Новий курорт-гігант разом із Буковелем стане причиною занепаду зеленого туризму у регіоні. Через значні ресурси він домінуватиме у регіоні й стягуватиме на себе майже усіх туристів. Натомість для місцевих громад та малого бізнесу це завдасть непоправних збитків. Це також призведе до занепаду місцевих громад, які потребують підтримки у розбудові інфраструктури, а не у реалізації спекулятивних проєктів із закликами про “нові робочі місця”.

ЯК НАМ ДІЯТИ?

Ми підтримуємо ініціативу активістів “Free Svydovets”, яка виступає проти будівництва ще одного курорту-гіганта в українських Карпатах, який зруйнує унікальний ландшафт, ліси, рідкісну флору і фауну.

Проте ми ще можемо зупинити забудову Свидовця. Для цього нам потрібно донести до вищих органів влади усю серйозність наслідків тотальної забудови Карпат та несприйняття такого рішення з боку місцевих мешканців, туристів, активістів та української суспільства загалом.

Найпростіше, що може зробити кожен:

  1. Підписати петицію про захист Свидовця: https://freesvydovets.org/petition/ 
  2. Поширити інформацію про Свидовець та саму петицію у своїх соціальних мережах, серед друзів та рідних.
  3. Слідкувати за перебігом подій щодо збереження масиву в соцмережах та оперативно реагувати на запити активістів щодо дій націлених на збереження Свидовця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *