Стратегія «нуль відходів» задля збереження клімату: звіт глобального альянсу GAIA

Покращення системи управління відходами має вирішальне значення у боротьбі зі зміною клімату. Про це наголошує новий звіт Глобального альянсу за альтернативи сміттєспалювальним установкам (GAIA).

Звіт демонструє чіткі і вичерпні докази необхідності вже зараз змінювати систему управління відходами на краще.

Завантажити у PDF звіт українською Завантажити у PDF оригінал звіту англійською

Звіт побудовано довкола трьох всеохопних позитивних наслідків впровадження систем zero waste у поточні методи управління відходами:

  • пом’якшення наслідків зміни клімату;
  • адаптація до зміни клімату;
  • додаткові переваги для суспільства (які також називаються «супутніми вигодами»).

Останній розділ звіту пропонує кейси, що моделюють наслідки стратегій zero waste у восьми різних містах, демонструючи, що підхід «нуль відходів» є потужною стратегією скорочення викидів, яка добре адаптується до різних потреб і обставин.

Цей актуальний звіт підкреслює, чому відходи слід розглядати як основну проблему клімату. Крім того, звіт демонструє, як сприяти досягненню нульових викидів за допомогою практик безвідходного використання.

Доктор Атік Заман (Atiq Zaman), експерт із нульових відходів, Інститут політики сталого розвитку Університету Кертіна, Школа дизайну та антропогенного середовища, Університет Кертіна, Західна Австралія

Кліматична криза поглиблюється, тож необхідні термінові дії на всіх фронтах — як задля усунення викидів парникових газів, так і задля адаптації до швидкої зміни клімату. Сектор відходів пропонує містам чудову можливість вжити заходів, які суттєво зменшать викиди, посилять стійкість і забезпечать суттєві вигоди для здоров’я населення та економіки.

Сектор відходів є третім за величиною джерелом антропогенних викидів метану, скорочення яких принесе швидкі позитивні результати завдяки уникненню потепління. Насправді належне управління відходами може зменшити викиди в інших секторах, забезпечуючи більш як 100% скорочення викидів.

Водночас цей підхід, відомий як «нуль відходів», здатен:

  • зменшити кількість повеней;
  • запобігти поширенню хвороб;
  • покращити стан ґрунту;
  • створити економічні можливості.

У цьому звіті пояснюється, чому підхід «нуль відходів» є важливою частиною будь-якого кліматичного плану.

У звіті GAIA підкреслюється багато кліматичних і пов’язаних з цим переваг скорочення та уникнення утворення відходів, з важливим наголосом на органічних відходах і метані. Стратегія «Нуль відходів» є важливим елементом сталого розвитку.

Кен Алекс (Ken Alex), директор кліматичного проєкту Центру права, енергетики та навколишнього середовища Каліфорнійського університету в Берклі

Системи zero waste — це універсальні стратегії, спрямовані на постійне зменшення відходів шляхом скорочення їх джерел, роздільного збору та вивіз, компостування та перероблення. Понад 550 органів місцевого самоврядування в усьому світі вже впроваджують системи zero waste в різноманітних економічних, соціальних, кліматичних і правових контекстах. Крім того, такі системи є економічно ефективними з точки зору впровадження та забезпечують швидкі результати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *