Zero Waste Alliance проти спалювання сміття

waste_incineration

Спалювання відходів має величезну кількість негативних наслідків. Шкода сміттєспалювання для довкілля, економіки, нашого здоров’я значно вища, ніж можливі сумнівні вигоди. Наведемо 7 причин, чому сміття краще не спалювати.

Спалювання сміття шкідливе для здоров’я

Спалювання відходів (зокрема з використанням найновітніших технологій), призводить до викиду токсичних металів:

  • свинець;
  • ртуть;
  • діоксини;
  • фурани.

У повітря, воду та ґрунти вивільняються також інші токсичні речовини.

Токсини, що містяться у викидах, шлаках та летючій золі (її лишається до 30% від об’єму відходів) у місцях спалювання відходів, можуть переміщатись на великі відстані, відкладатись у ґрунтах і воді, тканинах рослин і тварин, зрештою потрапляючи в людський організм.

Сміттєспалювання не дружнє до довкілля

Понад 90% відходів , які потрапляють на сміттєспалювальні заводи та сміттєзвалища, можуть бути перероблені або компостовані. Спалювання цих цінних матеріалів з метою вироблення тепла та електроенергії  стимулює споживання і стримує зусилля щодо збереження природних ресурсів.

Пришвидшує зміну клімату

Сміттєспалювання погано впливає на зміну клімату. Під час спалювання сміття виділяється 1,355 кг СО2 за мегават-годину виробленої електроенергії. Для порівняння: на вугільних ТЕЦ виділяється 1020 кг/мегават-годину.

Спалювання відходів не заощаджує енергію

Переробка та компостування можуть заощадити в п’ять разів більше енергії, якщо порівнювати з тією, що утворюється в результаті спалювання відходів (waste-to-energy).

Скорочує робочі місця

Спалювання відходів потребує великих інвестицій, але дуже мало робочої сили, тобто сміттєспалювальні заводи створюють мало робочих місць. Повторне використання та переробка, навпаки, приносять користь економіці, створюючи в десять разів більше робочих місць.

Спалювати сміття економічно невигідно

Інсинератори є найдорожчим методом отримання енергії та поводження з відходами, вони створюють значне економічне навантаження для міст. Є випадки, коли муніципалітети опиняються в боргах, а інші підписують довгострокові контракти, що змушують їх забезпечувати певну кількість відходів упродовж 20-30 років, щоб повернути інвестиційні витрати.

Що не так зі сміттєспалювальним заводом «Енергія»

«Енергія» — єдиний в Україні завод зі спалювання відходів, який працює. Підприємство було збудовано 30 років тому і  вимагає суттєвої модернізації, а в перспективі — закриття і будівництва нового сучасного сміттєпереробного комплексу.

Чому «Енергія» приносить більше шкоди, ніж користі:

  • Завод не вимірює і не контролює рівень викиду у повітря шкідливих діоксинів, якими дихають мешканці прилеглих мікрорайонів.
  • Такі небезпечні для спалювання предмети як LED-лампи, батарейки, ртутні термометри на заводі не відсортовуються і можуть потрапити у котел. 
  • Станом на кінець 2020 року не встановлено систему хімічного очищення димових газів, яка у 5 разів може знизити рівень шкідливих викидів після спалювання відходів.

В Україні не існує прозорого механізму подальшого використання золошлаку, який залишається після спалення сміття, наприклад для будівництва доріг. Ці відходи містять токсини і сполуки важких металів та забруднюють грунти і грунтові води. Захоронення золошлаку фактично знищує значні площі землі

Підвищує токсичність відходів і знижує  ефективність економіки

Спалювання зменшує об’єми відходів, але водночас збільшує їхню токсичність і заміняє один потік відходів іншим, підтримуючи цим лінійну модель економіки замість циркулярної.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *