Львів і Люботин можуть стати першими Zero Waste містами в Україні

Zero_Waste

Zero Waste Europe оголосили про початок нового проєкту в Україні та в 10 інших країнах Європи. Він націлений на впровадження концепції Zero Waste (нуль відходів) на рівні місцевих громад. Львів і Люботин можуть стати першими українськими містами, де буде реалізована європейська практика вторинної переробки твердих матеріалів і компостування органічних відходів, а також впроваджена програма з запобігання появи нового сміття.

Вибір міст не випадковий. Львів і Люботин — це два міста, де активно діють організації-співзасновниці громадської спілки Zero Waste Alliance Ukraine (Український Альянс Нуль Відходів), яка представляє Україну у мережі Zero Waste Europe. Зокрема, Львів нещодавно підписав угоду про долучення до мережі муніципалітетів Zero Waste Europe. Обидва міста отримають експертний супровід та знання для формування стратегії, плану дій та кращих практик поводження з відходами.

Участь у проєкті дасть можливість українським містам поряд з 18 містами Європи адаптувати кращі практики лідерів Zero Waste і впровадити сертифікацію Zero Waste Cities.

Разом з 11 європейськими країнами ми взяли за основу нові зміни в законодавстві Європейського Союзу щодо  відходів, пластику і їхнього впливу на клімат. Ці зміни націлені на збільшення якості та кількості моделей Zero Waste і орієнтовані на широку участь громадян та успішну імплементацію на рівні муніципалітетів. Протягом наступних двох років ми працюватимемо разом з нашими активістами в Болгарії, Хорватії, Німеччині, Греції, Італії, Португалії, Румунії, Іспанії, Словенії, Україні та на Кіпрі, щоб досягти великих результатів і залучити до нашої ініціативи мінімум 20 муніципалітетів.

Паралельно з цим напрямком ми просуватимемо і розвиватимемо як нову сертифікацію Zero Waste Cities, так і Європейську Академію Zero Waste. Оскільки саме академія є провідним центром знань і ресурсів для нашої спільної діяльності.

На сьогоднішній день Європа перебуває в критичній ситуації, яка вимагає негайного вирішення проблеми переробки відходів і зростаючого вуглецевого сліду. Основне завдання — залучити до ініціативи Zero Waste місцеві спільноти. Це дозволить масштабувати наш позитивний досвід і наблизити час, коли життя без відходів стане реальністю. Zero Waste — екологічний напрямок, який передбачає усвідомлене споживання та мінімізацію і / або відсутність відходів протягом життя.

Теорія змін і концепція Нуль Відходів

Досвід показує, що на шляху до нульових відходів критично важливо розробити ефективні практичні рішення, доступні для подальшого впровадження на місцевому рівні. На прикладі одного-двох населених пунктів, які успішно реалізують концепцію Zero Waste в кожній країні, ми зможемо збільшити вплив цього проєкту на зростання ключових показників економіки замкнутого циклу і індикаторів нульових відходів.

Успішна реалізація концепції Zero Waste в Україні сприятиме трансформації системи управління відходами та ресурсами на глобальному рівні. Крім інструментів і знань, необхідних для реалізації стратегії нульових відходів, громади отримають доступ до європейської мережі, яка об’єднує населені пункти, що йдуть по шляху Zero Waste.

Ключові стейкхолдери, від політиків до ЗМІ, зможуть переконатися, що нульові відходи і економіка замкнутого циклу — це не просто амбітне бачення, а ряд заходів, які принесуть відчутні переваги суспільству.

Зараз до мережи муніципалітетів Zero Waste Europe входять міські та сільські громади, які є джерелом унікального досвіду і важливим інструментом для підтримки нових учасників ініціативи. Наш проєкт допоможе розробити рекомендації для подальшої ефективної реалізації стратегії досягнення нульових відходів і зробити отриманий досвід релевантним для інших європейських міст і поселень.

Робота з місцевими громадами актуальна у всіх країнах. Однак проєкт для цих 11 країн-учасниць є важливим етапом програми Zero Waste Cities. Надаючи пряму підтримку і фінансування для розширення і поліпшення роботи на місцях, перетворюючи Zero Waste Europe Academy на процвітаючий інтелектуальний центр для розвитку концепції нульових відходів, ми очікуємо, що наступні кілька років стануть переломними для досягнення наших цілей.

Ми продемонструємо іншим європейським муніципалітетам, що реалізація концепції Zero Waste приносить користь для нашої планети та нас самих і є природним і найбільш ефективним способом збереження ресурсів Землі.

Наш шлях до реалізації концепції Zero Waste

Надалі ми ділитимемося нашими історіями і робитимемо внесок у цей проєкт разом з членами нашого Альянсу.

Ми фіксуватимемо успішний досвід, виклики і реальний процес реалізації концепції Zero Waste на місцевому рівні в Україні. Формуватимемо кейси і ділитимемося ними в Zero Waste Europe Academy, щоб допомогти іншим і надихнути їх на їхньому шляху до нульових відходів.

 

Після сміттєвої кризи 2016 року у Львові зародився рух «нуль відходів», який спільно з муніципалітетом напрацьовував нові практики поводження з відходами, в основі яких лежить концепція запобігання утворенню відходів. Рух швидко поширився Україною, зокрема, виникли ГО «ОЗЕРО» в Києві та Kharkiv Zero Waste у Харкові. На початку 2019 року з метою підсилення zero waste руху в Україні, ГО «Нуль відходів Львів», ГО «ОЗЕРО» та Kharkiv Zero Waste створили  Zero Waste Alliance Ukraine. Зараз ця громадська спілка представляє Україну у мережі Zero Waste Europe і займається адмініструванням та просуванням проєкту «Перехід до Європи без відходів, одна громада за один раз» (Transitioning to a zero waste Europe, one community at a time project) в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *