Проєкт Рамковий закон “Про управління відходами”

аналіз з перспективи відповідності принципам zero waste

Воєнні дії в Україні й досі продовжуються, але організації у багатьох сферах відновили свою роботу та дії спрямовані на розвиток країни. Команда Альянсу продовжує займатися питаннями кругової економіки, принципів zero waste для роботи в країні у воєнний та післявоєнний час.

Основною спрямованістю нашої діяльності є тема управління відходів. У червні 2022 року ВР України прийняла у другому читанні рамковий закон “Про управління відходами”. Що передбачає цей закон, які має нюанси?

Громадськістю реформа була сприйнята неоднозначно, адже отримала як критику, так і підтримку. Саме тому ми вирішили дослідити та познайомити вас з аспектами цього питання. За допомогою аналітики, інфографіки, розмов та вебінарів з експертами ми спробуємо дізнатися більше про управління відходами.

Новий рамковий закон вперше закріплює ієрархію управління відходами (ст.4) та складається із:
1. Запобігання утворенню відходів;
2. Підготовки відходів до повторного використання;
3. рециклінгу;
4. відновлення відходів (у тому числі для виробництва енергії);
5. видалення відходів.

У рамках проєкту ми проаналізували, як законом регулюється впровадження ієрархії, які є можливості та перешкоди її впровадження.

полісі-бриф інфопак

Новий рамковий закон «Про поводження з відходами» пропонує нам нові механізми та інструменти для реалізації політик, пов‘язаних зі сферою управління відходами. Серед них варто виділити:

✅ Впровадження такого механізму як РВВ (розширена відповідальність виробника).
✅ Впровадження принципів “забруднювач платить” та “плати за те, що викидаєш”.
✅ Започаткування ряду економічних стимулів для дотримання ієрархії управління ТПВ.

Більше про ці інструменти у контексті реалізації закону можна дізнатись із матеріалів нижче.

полісі-бріф інфопак

Попри різні успішні кейси заводів зі спалювання відходів із отриманням енергії (англ. waste to energy), але мало хто розповідає нам про те, яка технологія стоїть за цим процесом, наскільки сталим він є, яка складова таких заводів є найважливішою, але й найдорожчою водночас. У матеріалах нижче ми опрацювали ці та інші питання, закликаємо ознайомитись з ними.

А якщо виникатимуть додаткові запитання, можете звернутись до тематичного проєкту Альнсу НЕбезпечне сміттєспалювання для поглиблення знань з цього питання.

полісі-бріф інфопак