Прес-реліз проєкту «Кращі практики управління біовідходами в малих громадах України»

ГО Екологічні новини (м. Херсон) розпочали роботу над проєктом «Кращі практики управління біовідходами в малих громадах України», який триватиме з квітня по листопад 2024 року.

Мета проєкту: зменшити негативний вплив біовідходів на клімат шляхом розробки дорожніх карт для розумного управління біовідходами у малих громадах України, надання підтримки пілотним муніципалітетам у впровадженні кращих практик  та поширенні інформації серед інших громад та зацікавлених сторін.

Наша цільова аудиторія – місцеві органи влади та громадяни 3-х обраних громад України з населенням до 20 000 осіб,  органи місцевого самоврядування та жителі інших громад України.

Робота над проєктом передбачає наступні етапи і активності: 

  • Аналітичний етап:
  1. Аналіз міжнародного і українського досвіду в сфері управління біовідходами та створення типової дорожньої карти управління біовідходами для малих громад України.
  • Етап впровадження:
  1. Розробку індивідуальних планів управління біовідходами для трьох малих громад України, відібраних через відкритий конкурс на основі заявок громад.
  2. Налагодження системи роздільного збору біовідходів з подальшим компостуванням в одному обраному муніципалітеті. Встановлювлення та тестування 5 громадських компостерів на різних об’єктах критичної інфраструктури (навчальні заклади, лікарні тощо). Проведення оцінки ефективності цієї системи. Тестування  інструментів для впровадження або покращення індивідуального компостування. Дякуємо за обладнання для реалізації цього етапу Zero Waste Europe.
  • Етап масштабування
  1. Дослідження існуючих механізмів отримання підтримки і співфінансування  від місцевої влади. Запит на співфінансування і опис цього досвіду,  систематизація пакету шаблонів документів.
  • Етап підвищення обізнаності
  1. Ми спрямуємо свої зусилля на проведення адресної комунікації в обраних громадах. Для цього ми будемо працювати з місцевими лідерами, організаціями та використовувати їхні існуючі місцеві канали комунікації з громадянами.
  2. Ми також плануємо вести стратегічну комунікацію з іншими малими громадами України, щоб показати, що в Україні продовжують створюватися хороші практики. Щоб досягти цього, ми будемо використовувати різні інструменти, такі як веб-сайти та сторінки в соціальних мережах ГО «Екологічні новини», ZWAU, сторінки та чати спільнот, прес-релізи тощо. 
  3. Створення трьох відеокліпів, щоб показати кращі практики роздільного збирання біовідходів у малих громадах України. Поширення цих відео серед місцевого населення обраних громад, щоб збільшити підтримку цих практик і дати людям можливість пишатися своєю громадою. 
  4.  Проведення фінального вебінару проєкту.

Проєкт координують:

Ольга Машкова — кандидат географічних наук, менторка програм Zero Waste Cities, Zero Waste Business Certification, голова ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), представниця Zero Waste Alliance Ukraine, моб. +38(095)277-03-60 (мессенджер telegram, viber, whatsapp, Пн-Пт 09:00-18:00), e-mail: mashkovaolga28@gmail.com 

Наталія Пасенко — IT-фахівчиня, членкиня правління ГО «Екологічні новини» (м. Херсон), представниця Zero Waste Alliance Ukraine, моб. +38(063)293-32-10, e-mail: n.pasenko@gmail.com ;

Проєкт «Кращі практики управління біовідходами в малих громадах України» реалізується ГО Екологічні новини (м. Херсон) за підтримки  Zero Waste Alliance Ukraine, Zero Waste Europe та Europe Climate Foundation, термін проєкту квітень-листопад 2024

За ходом проєкту та його результатами можна слідкувати на сторінці Zero Waste у HORECA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *