ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ, або РЕЮЗ.

Використання одноразового паковання в секторі HoReCa, збільшення споживання на ходу, а також зростання сектору електронної комерції, значно сприяють збільшенню обсягів відходів паковання, що призводить до соціальної та екологічної катастрофи, особливо в районах з слабкою системою управління відходами. 

Україна не виключення: від третини до майже половини твердих побутових відходів у нашій країні становить паковання.

ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ – REUSE – це будь-яка операція, за допомогою якої багаторазове паковання знову використовується для тієї самої мети, для якої воно було виготовлене.

Також це одна з ключових стратегій в сфері управління відходами, яка спрямована на запобігання утворенню відходів та мінімізацію негативного впливу на довкілля. Саме тому повторне використання стоїть на другій сходинці ієрархії управління відходами, а отже, є пріоритетним кроком до створення ефективної системи управління відходами.

Це, зокрема, закріплено і в Законі України “Про управління відходами”.

Які є види повторного використання?

  • Повторне наповнення – (англ. – refill)

Метод повторного використання, коли ємність, що належить споживачеві, призначена для багаторазового використання.

Хоча така ємність для напоїв та харчових продуктів виконує функцію паковання, вона не вважається «пакованням» в класичному розумінні, а скоріше товаром, оскільки належить споживачеві і підпадає під його відповідальність. 

Наповнення включає в себе такі операції, як напоповнення на ходу (наприклад, наповнення ємності в ресторані чи магазині, або наповнення пляшки водою у питному фонтані) та напоповнення вдома.

  • Повторне використання – (англ. – reuse)

Операція, в якій паковання було розроблене, спроектоване та розміщене на ринку для того, щоб протягом свого життєвого циклу здійснити якомога більше циклів у системі повторного використання і фактичне повернення та повторне використання якого стало можливим завдяки належній логістиці та відповідним системам заохочення. Право власності на паковання належить третій стороні, наприклад, оператору системи повторного використання, об’єднаній системі або самому виробнику.

Детальніше про Reuse, переваги повторного використання, складові успішної системи повторного використання та приклади систем повторного використання дізнавайтеся:

У посібнику





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *