Законопроєкт №11355 «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення» 

Нещодавно, 16 липня 2024 року Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроєкт №11355 «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення»

 

Це величезний успіх всіх причетних до підготовки цього законопроєкту і крок вперед до захисту довкілля та здоров’я людей. Його метою є впровадження ефективного контролю за викидами в повітря, скидами у водойми від промислових об’єктів. 

 

В такий складний для України час це також крок до наближення до Європейського Союзу, оскільки в законі імплементовані норми Директиви ЄС 2010/75 від 24.11.2010 про промислові викиди (інтегроване запобігання і контроль забруднень). Її імплементація є однією з вимог для України в рамках процесу вступу в ЄС, а також одним із індикаторів Плану для реалізації програми Ukraine Facility, що передбачає фінансову підтримку України від ЄС на 50 млрд євро.

 

Після вступу в силу Закону в Україні поступово, з певними перехідними періодами, будуть запроваджуватися європейські вимоги і стандарти. До видів діяльності, на які поширюватиметься дія Закону, належать: енергетика; промисловість з переробки мінеральної сировини; хімічна промисловість; управління відходами, зокрема, спалювання; тощо. Передбачається, що промислові об’єкти, які здійснюють діяльність у вказаних галузях, будуть зобов’язані впроваджувати найкращі доступні технології та методи управління (best available techniques “BAT”).  Вводиться поняття інтегрованого довкіллєвого дозволу, отримання якого буде обов’язковим для відповідних промислових об’єктів. У виданих дозволах будуть вказані гранично допустимі викиди для речовин, вібрації, тепла, шуму, інших фізичних та біологічних факторів, які вивільнятимуться внаслідок діяльності установки, згідно з висновками найкращих доступних технологій та методів управління. 

 

Безперечно, в цьому Законі закладені заходи щодо покращення стану довкілля і запобігання подальшому безконтрольному забрудненню довкілля внаслідок діяльності промислових об’єктів. Тому зараз з особливою пильністю  очікуємо підписання закону Президентом України, і вважаємо, що більше вже немає підстав відкладати модернізацію існуючих промислових обʼєктів та високі стандарти для нових установок на далеке майбутнє.

 

Довідково:     

В Україні протягом декількох останніх років були активні спроби прийняти закон про запобігання промисловому забрудненню. У 2021 році був поданий у Верховну Раду законопроєкт 6004, однак не прийнятий. У 2023 році з’явилася редакція законопроєкту 6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля”. На жаль, 19 червня 2024 року і цей законопроєкт не був прийнятий Верховною Радою України, оскільки не вистачило ОДНОГО голосу. Однак 20 червня 2024 року за спрощеною процедурою був прийнятий за основу законопроєкт 11355 “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”, а 16 липня – прийнятий в цілому.

 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *