Стан управління відходами в територіальних громадах України

Мета та методологія

Працюючи з темою управління відходами, інколи не вистачає цілісної картинки, що відбувається в Україні на практиці. Може здаватися, що сфера управління відходами розвивається, є багато якісних кейсів, які функціонують в громадах, проте, ми вирішили поглянути більш глобально і запитали в представників/-ць територіальних громад “Що у вас з відходами?” та отримали певні результати. Радо ділимося ними з вами і сподіваємося, що вони стануть базовим орієнтиром для творення якісних змін у цій сфері.

Отже, опитування громад відбулося з 6 березня по 12 квітня за допомогою онлайн форми. Загалом, 1 298 громад, які на період опитування не були окуповані російською федерацією, отримали персональні електронні листи із запрошенням долучитися до опитування. 

Зазначимо, що опитування не є репрезентативним, проте дає можливість зробити зріз про загальний стан управління відходами в громадах.

 

Портрет громад

242 територіальні громади з 23-х областей України (крім Луганської області та АР Крим, які наразі знаходяться під повною територіальною окупацією росії) долучилися до опитування. Загалом однорідно в опитуванні представлені міські (39%), селищні (29%) та сільські (32%) громади із різною чисельністю населених пунктів, що входять в межі громад. За кількістю населення переважають громади від 5 000 до 15 000 мешканців/-ок.

 

Ключові результати

За результатами опитування майже кожна друга громада (46%) зазначила про організований централізований вивіз змішаних відходів з усіх населених пунктів. В інших громадах (41%) частково вивозяться змішані відходи з декотрих населених пунктів або взагалі не здійснюється централізований вивіз відходів (13%). 

7% опитаних громад зазначили, що в громаді організоване централізоване роздільне збирання відходів у всіх населених пунктах. Більша кількість громад – 38% вказали, що в громадах частково організовані процеси збирання вторинної сировини. Кожна друга громада (55%) зазначила, що роздільне збирання відходів взагалі не практикується.

Громади, які частково або повністю охопили населенні пункти сортуванням, зазначили, що найчастіше здійснюють збір пластикової пляшки (94%) та скла (62%). Серед іншої вторсировини згадують про збирання макулатури (28%), поліетилену (4%) та металу (3%). 

Ситуація з біовідходами в громадах є на низькому рівні, 77% респондентів повідомили, що збирання та компостування таких відходів в громадах не здійснюється. Інші громади зазначили, що практики збирання та компостування біовідходів мають місце в населених пунктах. Найчастіше тут мова йде про децентралізоване компостування – індивідуальне збирання та компостування біовідходів мешканцями/-ками у своїх домогосподарствах. Серед практик громади також зазначили про організацію збирання біовідходів в закладах освіти чи громадських місцях, наприклад, у парках. Крім того, згадується про збирання зелених відходів (листя, трави) з комунальних територій, які частіше складуються на окремо виділеній ділянці.

Кожна третя громада (33%) відповіла, що в населених пунктах проводиться інформаційна робота щодо управління відходами, 28% громад відповіли, що здійснюють таку роботу частково, а 39% громад інформаційною роботою не займаються. Для інформування населення найчастіше обирають сайт громади, соціальні мережі, засоби масової інформації (73%) або працюють зі школами, бібліотеками, проводять публічні заходи (23%). Як короткий висновок, можна вважати, що такі формати не завжди спрацьовують, адже громади водночас вказують, що населення має низький рівень знань щодо управління відходами.

 

Отже, на думку громад, основні труднощі, з якими вони найчастіше стикаються у сфері управління відходами такі:

  • Низький рівень знань/культури в населення щодо управління (сортування) відходами та складність у переконанні мешканців/-ок (25%)
  • Не укладання договорів на вивезення відходів мешканцями/ками або небажання платити за послугу вивезення відходів (20%)
  • Відсутність або нестача спеціалізованої техніки / застаріла техніка (18%)
  • Фінансові труднощі загалом (17%)
  • Відсутність полігону побутових відходів або його переповненість / не відповідність стандартам / відсутня відповідна документація (12%)

В процесі опитування громадам запропонували обрати заходи, які на їх думку можуть посилити управління відходами безпосередньо у них на місцях. Найчастіше представники/-ці громад вказували на потребу у розробленні місцевого плану управління відходами (68%), а також зазначили, що необхідні консультації щодо створення інфраструктурних об’єктів (56%).  Також, майже кожна друга громада зазначила, що є потреба у навчанні працівників/-ць органів місцевого самоврядування про особливості управління відходами (49%) та написанні проєктів на замовлення у цій сфері (47%).

 

Більше ознайомитися з результатами опитування можна в нашій:

Презентації



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *