Експертка з законодавства Альянсу – Оксана Миляник взяла участь у Слуханнях Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування.

13 травня 2024 року в Комітеті ВРУ з питань екологічної політики та природокористування відбулися слухання на тему “Шлях України у реформуванні законодавства з питань довкілля й клімату в частині переговорів про членство в ЄС: плани та діяльність Верховної Ради України і Уряду в 2024 році”, за участю представників органів державної влади, Комісара Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства та громадськості. Ініціаторами слухання виступили громадські організації  «SaveDnipro» та «Екологія-Право-Людина».

Під час слухань Комітету обговорювались різноманітні питання, пов’язані із захистом довкілля, зокрема: державна кліматична політика; управління відходами; промислове забруднення і моніторинг стану довкілля; державний екологічний контроль; збереження біорізноманіття, природоохоронних територій, водних та лісових ресурсів; доступ громадян до екологічної інформації та правосуддя. Представники органів державної влади розповіли про офіційні дані і результати, а також плани дій Уряду та роботи ВРУ щодо захисту довкілля на 2024 рік. Представники громадських організацій висвітлили актуальні проблеми, які потребують належного врегулювання у відповідному законодавстві України та ефективного контролю з боку держави. 

Громадська спілка “Український Альянс Нуль Відходів” також була запрошена взяти участь у слуханнях в якості доповідача в панелі “Реформи у сфері управління відходами”. 

Експертка з законодавства Альянсу, Оксана Миляник, темою свого виступу обрала сферу паковання, оскільки входить в робочу групу з опрацювання законопроєкту “Про паковання і відходи паковання” як представник громадськості. Під час свого виступу наголосила на тому, що в цьому законопроєкті обов’язково повинні бути передбачені заходи і вимоги, які сприятимуть запобіганню утворенню відходів паковання, повторному використанню, а також ефективному рециклінгу відходів паковання. Адже ієрархія управління відходами передбачена і в Законі України “Про управління відходами”, який є рамковим для всіх видів відходів, так і відповідному європейському законодавстві. 

Важливим акцентом для учасників слухання під час виступу була інформація про те, що 24 квітня цього року Європарламент прийняв Регламент про паковання і відходи паковання, який невдовзі скасує Директиву 94/62/ЄС. Однак саме цю Директиву Україна імплементує зараз  у своє законодавство про паковання. Враховуючи тему цих слухань, яка пов’язана з процесом євроінтеграції, наголосила на тому, що факт прийняття в ЄС нового Регламенту повинен бути взятий до уваги відповідними органами влади вже на цьому етапі розробки нормативно-правової бази в Україні. Адже причиною появи нового законодавчого акта в ЄС є висновок про те, що Директива 94/62/ЄС не сприяє досягненню цілей циркулярної економіки і скороченню кількості відходів паковання. І вже зараз Україна має можливість використати ці висновки та впроваджувати ті положення, що сприятимуть захисту довкілля від засміченості відходами паковання. 

Зокрема, експертка з законодавства Альянсу повідомила, що в Регламенті встановлені чіткі заходи щодо:

– запобігання (право споживача наповнювати свою ємність напоями чи продуктами харчування; заборона певних форматів одноразового паковання; обмеження надмірного зайвого паковання);

– повторного використання (цілі щодо використання багаторазового паковання для визначених секторів ринку – тих, що пропонують напої і харчові продукти на виніс, виробники побутової техніки, ті, хто використовують транспортне паковання тощо);

– запровадження обов’язкових депозитно-поворотних систем для пластикових пляшок і металевих ємностей, метою якого є забезпечення належного роздільного збирання. 

Також експертка зазначила, що відповідно до нового Регламенту ЄС з 2030 року все паковання має бути таким, що підлягає рециклінгу. 

Під час виступу на тему паковання Оксана Миляник запросила учасників слухань більш детально ознайомитися з дослідженнями Альянсу щодо багаторазового паковання та депозитних систем. Підсумовуючи, закликала представників влади врахувати рекомендації щодо належного врегулювання сфери паковання.   

 

_____________________

Більше про подію читайте на офіційному сайті Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування: Відбулися слухання у Комітеті на тему «Шлях України у реформуванні законодавства з питань довкілля й клімату в частині переговорів про членство в ЄС: плани та діяльність Верховної Ради України і Уряду в 2024 році»



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *